Ewan zit nu in groep vier en leert de tafels. De lastigste keersommen (onder de tien) zijn dan de sommen met aan beide kanten een getal hoger dan vijf. Daar heb ik een handig ezelsbruggetje voor gevonden op een Engelstalige site (neem eens een kijkje, op deze pagina staan nog meer handige trucjes voor de tafels).
(Hij werkt ook bij de tafel van 10, maar daar zul je hem niet bij nodig hebben.)

 

Een handige truc voor de lastigste tafels. Zo reken je bijvoorbeeld 8x6 uit: tel de vingers die naar beneden zijn: in dit geval 4. Dit geeft het tiental, dus 40. Vermenigvuldig dan de vingers die nog staan en tel die bij het tiental op. 2x4=8, 40+8=48.


preview leerzame posters bundelMaak het leren van de tafels leuk(er) met deze Tafels van Vermenigvuldiging Bundel. Inclusief tafelflitskaartjes, boekenleggers, een tafeltracker, posters en 2 spelletjes. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Meer informatie: Tafelsbundel.


Stap 1 – de cijfers toewijzen

De vingers van je ene hand staan oplopend voor een cijfer van zes tot en met tien en aan de andere kant aflopend, zoals aangegeven op onderstaand plaatje. Bij stap twee begin je dus steeds van buitenaf te tellen.

Stap 2 – het eerste deel van de som, de tientallen

Nu ga je eerst de tientallen uitrekenen. Doe bij je linkerhand de vingers naar beneden tot en met het getal dat vóór het keerteken staat. Doe hetzelfde bij je rechterhand, maar dan voor het getal na het keerteken. Het aantal vingers dat je nu aan beide handen naar beneden hebt, geeft het tiental aan. Dus in dit geval (8 x 6) heb je vier vingers naar beneden, dus het tiental is 40.

Stap 3 – maak een simpele keersom met de vingers die overblijven

Tel het aantal vingers van je linkerhand (in dit geval twee) die nog omhoog staan en doe deze maal het aantal vingers dat nog rechtop staan (in dit geval vier) van je rechterhand. Dit is een simpele keersom, omdat de getallen altijd onder de vijf zitten. Het antwoord van deze som tel je op bij het tiental uit stap twee en je hebt je antwoord. Op bovenstaand plaatje is dat dus 2 x 4 = 8. 40 + 8 = 48; het antwoord op 8 x 6.
NB Gaandeweg kwam ik erachter dat ik de handen verkeerd om had opgeplakt. Probeer je vingers niet zo te buigen als op het tweede plaatje 😉

Wat vinden jullie van deze methode? Toen ik hem aan een paar familieleden vertelde, moesten ze lachen en vonden ze het best ingewikkeld. Ik vind het zelf een leuk ezelsbruggetje, maar als je eenmaal de tafels geautomatiseerd hebt, is dat natuurlijk makkelijker. 

Activiteiten voor kinderen en zelfzorg voor moeders

MizFlurry's Maandelijkse InspiratieKit - Vandaag leuke doen doen en herinneringen maken voor later.Ben je op zoek naar manieren om meer plezier te maken met je kind(eren) en tegelijkertijd ook goed voor jezelf te zorgen? Dan is mijn InspiratieKit handig voor jou! Lees er hier alles over: MizFlurry’s Maandelijkse InspiratieKit.


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief: