Het heeft even geduurd, maar hier is deel 2 van Minecraft voor moeders. Vorige keer schreef ik over de verschillende versies van het spel, hoe je een game start, de besturing, je inventory en hoe je een simpel huisje bouwt in creative mode. Deze keer verlaten we de veilige modus zonder vijandige monsters en laat ik je zien hoe je de eerste nacht overleeft in survival mode.


Spel starten in survival

 

Open de app Minecraft (Pocket Edition) en druk in het beginscherm op Play. Rechtsboven staat een knop New; druk hierop om een nieuw spel te starten. Het volgende scherm zal verschijnen:

Zorg dat hier de Game Mode op Survival staat, dit is de wat moeilijkere speelstand, waarin je moet zien te overleven. Je begint zonder grondstoffen, kunt niet vliegen en ’s nachts komen er monsters tevoorschijn die je willen doden. In het vakje Name kun je je wereld een naam geven. Druk dan op de knop Create World! om de wereld te laten genereren en het spel te starten.

 

Gezondheidsmeter en voedselbalk

Linksboven in het scherm zie tien hartjes staan, dit is je gezondheidsmeter. Zodra al je hartjes leeg zijn, ga je dood. Dit kan langzaam gaan, bijvoorbeeld als je van een te grote hoogte springt of je wordt aangevallen door een zombie, skelet of ander monster. Iedere keer dat je geraakt wordt, zullen er wat hartjes leeg raken. Het kan echter ook in één keer afgelopen zijn, bijvoorbeeld als er een creeper naast je ontploft of je wordt bedolven in een mijn. Raak je een paar hartjes kwijt, dan worden deze langzaam weer aangevuld indien je voedselbalk minstens negen volle pootjes heeft.

De tien kippenpootjes in de rechterbovenhoek vormen je voedselbalk. De voedselbalk loopt langzaam leeg door veel rennen en mijnen (grondstoffen delven/blokken stukmaken). Je kunt hem aanvullen door wat te eten. Eten doe je door een stuk voedsel (vlees graag gaar, anders kun je ziek worden) te selecteren in je quick bar en vervolgens tik je op het scherm en hou je je vinger daar tot het eten op is.

 

Op zoek naar hout

Het eerste wat je moet doen is op zoek gaan naar wat wood (hout). Zoals gezegd begin je zonder grondstoffen en vóór het donker wordt, moet je een schuilplaats hebben gebouwd. Met hout kun je een crafting table (werkbank) en gereedschap maken. Houtblokken kun je met je blote handen mijnen (een blok kapotmaken, zodat je het op kunt pakken), dat duurt alleen wat langer dan met een bijl. Loop naar een boom en plaats je vinger op een blok uit de stam tot het blok weg is.

Dan kun je het oppakken door er naar toe te lopen (soms gaat dat al vanzelf). Als je het houtblok hebt opgepakt, zul je het in je inventory (inventaris) zien zitten en ook in je quick bar, omdat die nog leeg was. Verzamel drie blokken hout om mee te beginnen.

Een crafting table maken

Nu kun je een crafting table maken. Zo’n tafel heb je nodig om weer andere dingen te kunnen maken, zoals gereedschap. Om iets te maken in Minecraft, heb je een recept nodig. In de Pocket Edition hoef je de recepten gelukkig niet uit je hoofd te weten. Zonder crafting table kun je recepten van 2×2 items maken. Om dit te doen druk je op de drie puntjes in de quick bar en vervolgens op het tabblad met de crafting table.

In het grote donkergrijze vlak kun je zien wat je kunt maken. Op dit moment zijn dat alleen maar houten planken. In de vier vakjes rechtsboven zie je het recept. Je hebt alleen maar een blok hout nodig, om vier houten planken te kunnen maken. Deze heb je nodig voor onder andere de crafting table, dus druk maar op de knop met 4x en het plaatje van de planken.

Zoals je ziet, krijg je nu gelijk al wat meer opties van te maken dingen. Soms staan er ook opties uitgegrijsd, dit betekent dat je wel een aantal ingrediënten van het recept heb, maar nog niet allemaal. Als je het recept bekijkt, kun je zien wat je nog nodig hebt. Tik de crafting table aan en druk op de knop om hem te maken. Sluit het inventory venster door op het kruisje in de linkerbovenhoek te drukken. Selecteer de crafting table en zet hem ergens neer (gewoon op het scherm tikken op de plek waar je hem wilt hebben).

Gereedschap: een bijl en een pick axe

Om de crafting table te gebruiken, hoef je er alleen maar kort op te tikken. De crafting table heeft plaats voor negen (3×3) items en hierdoor kun je er veel meer mee maken.

Eerst gaan we een wooden axe (houten bijl) maken. Hiervoor heb je eerst planks (planken) nodig, hiervan kun je weer sticks (stokken) maken en met nog wat planken kun je de axe (bijl) craften.

Nu heb je gelijk genoeg over om een houten pick axe (houweel) te maken.

Nu zijn je grondstoffen weer op. Gebruik je bijl om tien blokken hout te hakken en hak daarna je crafting table in stukken om hem mee op te kunnen pakken en mee te kunnen nemen.

Cobblestone

Stenen zijn grijs van kleur. Je bent op zoek naar cobblestone (keisteen). Met negen van deze blokken kun je een oven bouwen. In een oven kun je vlees garen, maar je kunt er ook steenkool in maken of ijzer smelten. Cobblestone kun je ook gebruiken om sterker gereedschap te maken of om een huis mee te bouwen. Om het te mijnen heb je minstens een houten pick axe nodig. Soms heb je geluk en loop je tegen een enorme rotsachtig gebergte aan dat bestaat uit cobblestone. Of vind je een mooie mijn waar in je volop cobblestone kunt vinden. Maar mocht je nou rondlopen en zie je nergens grijze blokken, begin dat gewoon in een heuvel, berg of desnoods het gras te mijnen. Daar zit steen onder:

Dit is gelijk het begin van je schuilplaats. Hak dus een ingang door twee blokken boven elkaar weg te halen met je pick axe en mijn dan binnen een grotere ruimte. De ingang sluiten we later af met een deur.

Furnace

Als je een mooie ruimte hebt gehakt en minstens negen blokken cobblestone hebt, dan kun je je crafting table weer plaatsen. Tik er op en selecteer het plaatje van de furnace (oven).

Zet dan je oven ergens neer. Tik je op de oven, dan verschijnt de interface van de oven. Links zie je spullen die je in de oven kunt stoppen en rechts drie lege hokjes.

In het bovenste lege hokje kun je iets stoppen dat verwarmd moet worden en in het vakje er onder de brandstof. Het uiteindelijke product verschijnt in het vakje rechts. Stop een blok hout in ieder van de vakjes om charcoal (houtskool) te maken. Er verschijnen vlammen en even later kun je de charcoal uit de oven halen.

 

Steenkool

Charcoal maak je dus door hout te smelten in je oven. Coal (steenkool) krijg je door blokken coal ore (steenkool erts, grijze blokken met zwarte spikkels) te mijnen (met minimaal een houten pick axe), die laten dan klompjes steenkool ‘vallen’. Deze steenkoolblokken vind je tussen andere stenen, bijvoorbeeld in een mijn, gebergte of in de grond. Verder verschillen deze twee items alleen in naam. Je kunt beide gebruiken als brandstof voor in je oven. Ook kun je er fakkels mee maken, zodat je ’s nachts licht hebt.

Fakkels en een houten deur

Het recept voor vier torches (fakkels) is simpel: één stick en een stuk coal. (Een stick maak je van planks en planks maak je van een blok wood.)

Het is zo’n klein recept dat je er geeneens een crafting table voor nodig hebt, maar dat kan natuurlijk wel.Maak een paar torches en verlicht de ruimte die je zojuist uitgehakt hebt. Plaats er ook één buiten de schuilplaats boven de ingang. Mocht je in het donker buiten zijn, dan is deze iets makkelijker te vinden.

Je kunt nu ook een door (deur) maken. Tik weer op de de crafting table en maak net zoveel planken tot je de een deur ziet staan bij de items die je kunt craften. De verschillende houtsoorten zorgen voor verschillende deuren.

Plaats de deur door het item toe te voegen aan je quick bar (selecteer, met je inventory open, een vakje in je quick bar en tik daarna op het item dat je toe wilt voegen) en tik daarna op de plek waar je hem wilt hebben -de ingang die je eerder hebt gemaakt. Mocht dit niet in één keer goed gaan, dan kun je de deur altijd weer slopen en nog een keer proberen te plaatsen.

Nu heb je een schuilplaats voor de nacht.

Naar bed en slapen of wakker blijven

Is het buiten nog niet aan het schemeren en zie je schapen lopen, dan zou je er drie kunnen slachten om (met wat hout) een bed te maken. Als je in een bed slaapt, gaat de nacht in een paar seconden voorbij, anders duurt hij tien minuten. Heb je geen tijd om een bed te maken of zijn er geen schapen in de buurt, dan kun je de nacht gebruiken om je schuilplaats groter te maken en om wat sterker en meer gereedschap te maken.

Zolang je binnen blijft tot het weer licht is (doe af en toe snel de deur open en dicht om dit te checken), ben je veilig. Als het weer licht is, kun je naar buiten, maar wees nog wel op je hoede voor monsters in de schaduw of in water.

Hoera! Je hebt je eerste Minecraft-nacht overleefd!

 

Activiteiten voor kinderen en zelfzorg voor moeders

MizFlurry's Maandelijkse InspiratieKit - Vandaag leuke doen doen en herinneringen maken voor later.Ben je op zoek naar manieren om meer plezier te maken met je kind(eren) en tegelijkertijd ook goed voor jezelf te zorgen? Dan is mijn InspiratieKit handig voor jou! Lees er hier alles over: MizFlurry’s Maandelijkse InspiratieKit.


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief: