Voor de maand september had ik een buitenspeelkalender gemaakt en één van de activiteiten daarop was: maak een propjesschieter. Na even zoeken op Pinterest kwam ik eerst op een marshmallowschieter en daarna op deze pijltjesschieter van Moodkids uit. Net als vroeger!

De Pin

Volgens de pin heb je een stuk pvc-pijp, maskingtape, een handzaagje en een tijdschrift nodig. Vooral dat handzaagje was een probleem, dat had ik namelijk niet. Na wat telefonisch overleg met mijn vader kreeg ik het advies om het met de broodzaag te proberen. Dat leek ons beter dan een stanleymes, want die is glad en glijdt weg, dus gevaarlijk. Een broodzaag heeft kartels en daardoor heb je meer grip, dachten we. Ik was benieuwd of het zou werken. Verder verwachtte ik op zich geen problemen; twee stukjes buis zagen, aan elkaar plakken en versieren, moet te doen zijn toch? Alleen.. die pijltjes rollen, hoe ging dat ook alweer? Voor de zekerheid zocht ik er ook een zak minimarshmallows bij.

 

On the go

Om de pijltjesschieter te maken, zette ik de volgende dingen klaar:

 • Een stuk pvc-buis. Ik kocht een witte van 2 meter bij de Praxis voor € 1,59. Dat was niet heel praktisch met de bakfiets, maar het is gelukt.
 • De broodzaag
 • Een oude catalogus om pijltjes van te maken
 • Doorzichtig breed tape om de buizen mee aan elkaar te maken
 • Het enige rolletje masking tape wat ik kon vinden en een rol aluminiumtape en stickers om te schieter mee te versieren
 • Een schaar en plakband

Volgens de pin moet je een stuk van 50 en een stuk van 10 cm afzagen. Met behulp van mijn blokjestafelkleed schatte ik de centimeters in. Is natuurlijk niet zo heel belangrijk, maar ik had drie kinderen om mee te knutselen, dus ik moest er wel voor zorgen dat iedereen een buis en een zoekertje had. Met een buis van twee meter zat ik dus wel goed.
Het zagen met de broodzaag ging goed. Ik liet de kinderen de lange kant op tafel vasthouden, zodat die niet zo heen en weer schoof, dat hielp wel en zo voelde zij zich nuttig en liepen ze niet in de buurt van de zaag. De truc is om de buis steeds een stukje te draaien en te zagen, dan ben je er zo doorheen.

Toen ik klaar was met zagen, kwam ik erachter dat op de buis per 10 cm een handig klein plusje staat. Tja blond..

Daarna gaf ik alle kinderen een stukjes schuurpapier en liet ik ze de scherpe randen van het zagen bijwerken. Dit deden ze heel lief en geconcentreerd.

Als ze daarmee klaar waren, mochten ze de buis versieren.

Ondertussen plakte in het vizier vast aan de schieter met het brede plakband.

Terwijl ik nog uit moest vogelen hoe die pijltjes ook al weer gemaakt werden, liet ik de kinderen vast schieten met kleine marshmallows. Daar verdwenen er ook wel wat van in de mond ;P De marshmallows heb ik denk ik bij de Xenos gekocht, maar bij de Jumbo hebben ze ze ook zeker.

Voor de pijlen knipte ik stroken uit een catalogus van ongeveer 5 cm breed. Ik wist niet precies meer hoe dat moest, maar gelukkig hebben we YouTube nog. Vroeger kon ik de pijltjes vastplakken door er aan te likken, maar dat werkte nu niet goed. Dit lag misschien ook aan het papier. Maar met een stukje plakband krijg je een mooie, stevige pijl.

Mijn oudste zoon bedacht zelf gevaarlijke munitie in de vorm van een marshmallow met een prikkertje er in.

Go go of no no?

De meeste knutselwerkjes kunnen de aandacht van mijn jongens niet zo lang vasthouden, maar dit was een positieve uitzondering. Ze hebben goed hun best gedaan en vonden het uiteindelijk natuurlijk ook heel cool toen ze de schieter gingen uitproberen. Ook voor meisjes is dit leuk om te doen, mijn nichtje was ook heel blij met haar schieter.
Het doorzagen met de broodzaag ging goed. De pijltjes rollen na wat oefening ook. Deze pin is absoluut een go go.

 

Tips

 • Er staat per 10 cm een handige aanduiding op de pvc-buis
 • Vijl de rafelige randjes bij met schuurpapier
 • Als munitie kun je papieren pijlen, mini-marshmallows of propjes gebruiken
 • Gebruik plakband om de pijlen vast te plakken en steviger te maken
 • Spreek duidelijk af met de kinderen wat de regels zijn

*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief: