Voor de eerste verjaardag van mijn dochter wilde ik graag roze sterrenkoekjes. Toen ik op Pinterest ging zoeken, kwam ik er al gauw achter dat er een verschil is tussen een simpel suikerglazuur (gemaakt van water, poedersuiker en eventueel kleurstof) en Royal Icing. Dat laatste zou mooier moeten opdrogen en knapperiger zijn. Wie wil dat nou niet ;P Natuurlijk heb je ook nog kant-en-klare zakjes glazuur van Dr. Oetker, maar die leken mij niet zo geschikt voor het versieren van koekjes.

 

Dus Royal Icing moest het worden. Daarvoor heb je naast poedersuiker en water ook eiwit(poeder) nodig. En daar is best lastig aan te komen; de Albert Heijn en Jumbo hadden het in ieder geval niet in hun onlineassortiment zitten. Op een gegeven moment kwam ik een pin tegen waarin meringue-poeder werd gebruikt. Daar moest wel aan te komen zijn, want in onze Boni had ik al een paar keer de zakjes van Dr. Oetker met Mix voor Meringue zien staan. Zou je dat gewoon kunnen gebruiken? Na nog wat verder zoeken kwam ik een pin en blogpost tegen van iemand die precies dat gedaan had. Tijd om te testen dus.

Bij het versieren van de koekjes wilde ik gelijk nog een pin testen, namelijk een spuitzak van een diepvrieszakje. Dit leek me heel makkelijk, mijn wegwerpspuitzakken waren namelijk op en ik had geen zin om mijn herbruikbare zakken na gebruik af te wassen; dit vind ik altijd zo’n rotwerk. Een dubbele test vandaag dus.

 

De Pins

 

Op Cakeje Van Eigen Deeg vond ik een uitgebreide beschrijving om met Mix voor Meringue Royal Icing te maken. In deze beschrijving stond dat je aan de Mix water en poedersuiker moest toevoegen. Ik vroeg me af of dat wel goed zou gaan. De hoeveelheid water was namelijk precies hetzelfde als wat op de verpakking stond, maar dan om de meringues te maken. Zou dat met extra poedersuiker niet veel te dik worden?

 

De tweede pin zag er heel simpel uit: je neemt een diepvrieszakje, knipt daar een klein hoekje vanaf en je spuitzak is klaar. Wat kan daar nou mis gaan?

 

On the go

Eerst zette ik alles klaar. Dat was niet zo veel deze keer: de koekjes, die ik al een dag eerder had gebakken, de Mix voor Meringue, 60ml water, poedersuiker en een hersluitbaar diepvrieszakje.

Gelukkig had ik deze keer goed de beschrijving gelezen en niet alles direct bij elkaar gegooid, zoals ik weleens doe. Je moet namelijk eerst de mix en het water een uur laten staan (af en toe roeren). Dat zag er zo uit:

Ondertussen zette ik alles wat ik dacht nodig te hebben voor het decoreren vast klaar. Een spatel om de icing in het zakje te doen en een potje roze gelkleurstof om het glazuur mooi roze te maken. De satéprikker gebruik ik om de kleurstof uit het potje te halen en om te mengen. Verder had ik ook wat water en de bus poedersuiker klaargezet voor als de Royal Icing te dik of te dun was, maar dat heb ik niet nodig gehad. Als je goed kijkt, zie je ook nog een klein spuitje liggen. Die heb ik ooit bij de apotheek gekocht, omdat die ook leuk zijn voor allerlei kinderactiviteiten, maar bij dit soort dingen zijn ze ook heel handig omdat je water dan per milliliter kunt toevoegen. Vergeten op de foto is een schaar.

Na een uur mag je dan de poedersuiker toevoegen. Ik ben begonnen met 100 gram en dat was gelijk goed. Vervolgens heb ik dus de kleurstof toegevoegd en heel goed geroerd. Het werd een mooie roze kleur.
Tijd voor het spuitzakje. Dat bleek een dikke fail te zijn; het zakje had zogezegd een ‘platte’ bodem en een klein hoekje afknippen bleek daardoor onmogelijk. Toch maar mijn spuitzak gepakt dus. Het schoonmaken viel trouwens reuze mee. Als je het maar direct na afloop doet.

Toen was het tijd om de koekjes te decoreren. Dat ging best goed, alhoewel je er wel echt de tijd voor moet nemen en rustig aan moet doen. Ik was blij dat ik niet voor meerdere kleuren ging. Ik spoot eerst een randje en daarna vulde ik de vorm. Eigenlijk moet je het randje met wat steviger glazuur spuiten (ik denk dat de randen dan wat strakker worden), maar dit ging ook best goed en gaf minder gedoe.

 

Go go of no no?

Op onderstaande foto kun je het eindresultaat zien. Ik vind de koekjes goed gelukt, ze zien er mooi uit. De icing was ook lekker, niet overdreven zoet, een lekkere toevoeging aan de koekjes. Toen ik net begonnen was met versieren was ik bang dat ik niet genoeg Royal Icing zou hebben, maar uiteindelijk hield ik een kwart over en had ik 21 koekjes versierd. Sinds dat ik de koekjes gebakken had, waren er al een paar opgegeten, dus ik denk dat deze mix een mooie hoeveelheid is voor een batch koekjes. De eerste pin is dus een go go.
De tweede pin is absoluut een no no. Het zou nog wel kunnen werken met een ander soort diepvrieszakje, maar kijk dus eerst even goed welke je gaat gebruiken of koopt.

Tips

  • Neem de tijd! Dit is niet even een werkje dat je snel kunt doen. Ten eerste heb je een wachttijd van een uur en moet het glazuur ook nog eens minimaal vier uur uitharden. Daarnaast kost het versieren zelf ook wel wat tijd, omdat het een secuur werkje is.
  • Gebruik geen kleurstof op waterbasis, dit kan je glazuur weer verdunnen en daardoor maak je het jezelf misschien onnodig moeilijk.

*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief: