Eigenlijk was ik helemaal niet van plan om hier een blogpost van te maken (anders had ik wel wat meer foto’s van het proces gemaakt). We hadden gewoon een heerlijke nerdige knutselmiddag in de herfstvakantie; Mack en ik wilden iets van Paper Mario knutselen en Kevin en Ewan gingen samen aan de slag met Scratch. Maar uiteindelijk heeft Ewan ook mee geknutseld, zijn we meer dan twee uur bezig geweest en de rest van de dag hebben ze nog gespeeld met het knutselwerk. We maakten een Paper Mario Diorama, maar deze kon natuurlijk uitstekend dienst doen als speelwereld en daarom vind ik het leuk om te beschrijven hoe we het gedaan hebben. Want misschien houdt jouw kind helemaal niet van Mario, deze werkwijze kun je natuurlijk op allerlei onderwerpen toepassen.
Kijk je mee hoe je, samen met je kind(eren), een eigen speelwereld kunt knutselen?

diorama knutselen super mario

Paper Mario Sticker Star

Deze herfstvakantie stond Paper Mario Sticker Star voor de 3DS in de schijnwerpers bij ons. Kevin, Ewan en Mack hebben steeds samen een stukje gespeeld en vanmorgen hebben ze het spel uitgespeeld. Tijdens Kate haar middagdutje zou Kevin samen met Ewan een leuk filmpje in Scratch maken en wilde ik wat knutselen met Mack. Het onderwerp voor deze beide activiteiten was ook Paper Mario. Ik keek voor wat inspiratie op Pinterest en zag deze pin; een papieren knutselwerk in een doos, met Mario in de hoofdrol. Een diorama eigenlijk.

 

Dat zag er super gaaf uit, maar het leek me te veel werk om al die onderdelen van Mario en Peach uit te knippen met een ongeduldige 5-jarige naast me. Dus ik ben iets anders te werk gegaan, maar erg tevreden met het resultaat.

 

DIY speelwereld maken

Als eerste ging ik op zoek naar plaatjes van Paper Mario via Google afbeeldingen. Ik liet Mack steeds de plaatjes kiezen en sloeg ze op in een map op de computer. Daarna plaatste ik alle plaatjes in één Photoshop-bestand met A4-afmeting. Je kunt hier natuurlijk ook Word of Canva voor gebruiken. De plaatjes hebben natuurlijk niet allemaal dezelfde afmetingen, dus voor het beste resultaat zul de grootte moeten aanpassen. Uiteindelijk hadden we één A4 vol met plaatjes.
Die heb ik geprint op fotopapier bij gebrek aan extra stevig papier, maar dat ging uiteindelijk best goed. Papier is natuurlijk niet het duurzaamste materiaal als er kinderen mee gaan spelen en inmiddels zijn er ook al wat poppetjes verkreukeld, dus ik denk dat ik er morgen nog wat ga printen en ze dan lamineer.
Vervolgens heb ik alle poppetjes uitgeknipt met een wit randje eromheen. Dit gaf een echt sticker resultaat en was sneller dan precies op de randjes knippen. (Het zelf laten knippen van de jongens heb ik tijdelijk op pauze gezet, daar strandt het project anders op en dat vind ik zonde.)

We hadden nog wat kartonnen dozen liggen; een grotere, waar ik de bovenste flappen vanaf heb geknipt, een schoenendoos en een leeg doosje waar koekjes in gezeten hadden. Met de schoenendoos, losse stukken karton van de flappen, het koekdoosje en een rol elektriciteitstape hebben de jongens een soort brug gebouwd, terwijl ik aan de slag ging met de achtergrond van de grote doos voor de speelwereld.

De bovenste helft van de doos beplakte ik met lichtblauw karton en de onderste met groen knutselpapier. Het grote voordeel van de doos beplakken in plaats van verven vond ik er geen of weinig droogtijd was. Hierdoor konden we lekker doorwerken.

Daarna ging ik verder met de rest van de achtergrond, namelijk de blauwe en gele ‘bergen’. Daar voor wat groene heuvels. Ik vroeg Ewan om wat wolkjes te tekenen en knipte deze netjes op het lijntje uit. Een paar wolkjes, Bowser Junior en zwevende Peach heb ik opgehangen met een lichtblauw draadje.

Dat draadje zat gewoon met plakband vast aan de plaatjes en met behulp van een stopnaald prikte ik een gaatje in de bovenkant van de doos en daar plakte ik de andere kant vast. Nu kregen we er al wat meer diepte in.

Ondertussen had Mack een boom geknutseld (het huis van de Wiggler voor de kenners 😉 ). Die heb ik wat steviger gemaakt door de stam van karton te maken en de onderkant om te vouwen. Om hem goed rechtop te laten staan, hebben we de bovenkant via een touwtje aan de achterkant van de doos vastgemaakt, op dezelfde manier als de wolkjes.

De jongens waren verder gegaan met de poppetjes en hadden er wat opgevouwen papier achter geplakt, zodat ze bleven staan. Super goed idee! Nadat ik ook nog een kleine groene heuvel wat meer op de voorgrond had geplakt, heb de de overige poppetjes ook van zo’n steuntje voorzien. Hiervoor vouwde ik een strookje karton in vier delen en plakte ik twee delen op elkaar zodat er een soort driehoek ontstond. Daarna plakte ik het plaatje erop.

Inmiddels was het al bijna tijd om te eten en waren de jongens al lekker aan het spelen geslagen. We hebben nog een trappetje van papier gevouwen om van deze wereld naar de brug te gaan en toen waren we klaar.

Paper Mario Diorama

Dit was het eindresultaat:

Wat voor speelwereld zou jij graag met je kind(eren) knutselen?

 

Bewaar op Pinterest:
DIY speelwereld mario dioramadiorama knutselen super mario pinterest


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:

website statistics


Bol AlgemeenBol Algemeen