Mack heeft deze weken het thema trein in de klas. Superleuk voor mijn grote treinenfan en hij mocht ook wat meenemen wat bij het thema past. Ik gaf hem deze treinkaartjes mee, en dat vond de juf heel leuk, maar later bedacht ik me dat ze niet echt meer van deze tijd zijn. Dus ik ben aan de slag gegaan met een ontwerp voor een speel-OV-chipkaart en deze kun je hier gratis downloaden!

Maak zelf een (speel) OV-chipkaart voor je kind(eren) om treintje te spelen. Gratis downloaden en handleiding Canva.

OV-chipkaart om mee te spelen

Ik heb verschillende templates gemaakt. De speel-OV-chipkaart in kleur en zonder geel. Die laatste versie kun je op geel papier printen, als je dat hebt, dat scheelt inkt. Ik vind de gekleurde versie wel iets mooier geworden.

OV-chipkaart uitprinten

Daarnaast heb ik een sjabloon gemaakt waarin je de chipkaarten kun plaatsen. Op deze manier print je de kaarten op precies het juiste (credit card-)formaat. Er kunnen tot 10 kaarten op één A4-tje geplaatst worden.

 

 

De OV-chipkaarten personaliseren

Het leukste is natuurlijk een kaart met je eigen foto en naam er op. Dat is in het echt natuurlijk ook. Hiervoor moet je wel zelf even wat knutselen op de laptop of computer. Ik leg je uit hoe je met Canva (een online bewerkingsprogramma) de kaarten maakt en het template vult. Je kunt natuurlijk ook een ander fotobewerkingsprogramma, zoals Photoshop, gebruiken.

 

Stap 1 – Download de OV-chipkaart

Download de OV-chipkaart printables.

Stap 2 – Maak het bestand in Canva

Log in bij Canva en klik op de link “Custom dimensions” aan de rechterkant van het scherm. Vul bij de “width” 85,6 in en bij de “height” 53,4. Zorg dat de drop down op “mm” staat en druk op de groene knop met de tekst “Create new design“.

Stap 3 – Upload de kaart

Upload de OV-chipkaart die je hebt gedownload bij stap 1. In de werkbalk aan het linkerkant van het scherm, vind je de knop “Uploads“, druk hier op en vervolgens op de knop met de tekst “Upload an image“. Selecteer het juiste bestand en klik op “Openen“.

Stap 4 – Plaatsen en vergroten

De afbeelding van de OV-chipkaart staat nu tussen je uploads. Klik er eenmaal op en de afbeelding wordt op het canvas geplaatst. Sleep een rond bolletje aan beide zijden naar de zijkant, zodat de afbeelding het hele canvas vult.

 

Stap 5 – Voeg tekst toe

Nu kun je tekst toevoegen. Klik in het linkermenu op de letter T met “Text” eronder en vervolgens op “Add a little bit of body text“. Een tekstveld zal verschijnen. Typ de naam van het kind waarvoor je de kaart maakt en controleer of het lettertype “Arimo” geselecteerd staat (grootte: 16). Ga dan met je muis op het gestreepte lijntje rond de tekst staan en sleep de naam naar de goede plek. Herhaal deze stappen om een geldig-tot-datum toe te voegen.

 

Stap 6 – Voeg een OV-chipkaart foto toe

Ga weer terug naar “Uploads” en voeg een leuke foto van het kind toe. Klik weer één keer en de foto verschijnt nu, waarschijnlijk te groot, in het midden van het afbeelding. Sleep de foto naar de witte rechthoek met zwarte rand en maak hem, met behulp van de bolletjes in de hoeken, ongeveer zo groep als de rechthoek.

Stap 7 – Foto bijsnijden

Om te zorgen dat vooral het hoofd in beeld is, moet je de afbeelding waarschijnlijk wat bijsnijden (als je een pasfoto gebruikt niet). Zorg dat de foto geselecteerd is en klik op “Crop” (in de witte balk boven het werkgebied). Je kunt de zwarte lijnen van de rechthoek als het goed is nu weer een beetje zien. Zorg eerst dat het hoofd tussen deze lijnen past door de ronde bolletjes in de hoeken te verslepen (misschien moet je de foto ook steeds wat verplaatsen om boven de rechthoek te blijven). Sleep vervolgens de witte hoeken zó, dat ze precies bovenop de zwarte lijnen zitten. Als je tevreden bent, klik je op het vinkje in de witte balk.

Stap 8 – Opslaan

Sla je bestand op door op de pijl met een streep eronder te klikken (rechtsboven). Kies vervolgens JPG of PNG.

Stap 9 – OV-chipkaart voor kind uitprinten

De speel-OV-chipkaart is nu klaar. Het ligt een beetje aan je printer en instellingen hoe groot de afbeelding uit de printer komt rollen. Om er zeker van te zijn dat je het juiste formaat krijgt, en om papier en lamineervellen te sparen als je voor meerdere kinderen aan de slag gaat, is het handig om de kaart op het template met 10 kaartjes te plaatsen.
NB Voor je met de volgende stap aan de slag gaat, is het handig om bovenstaande stappen te herhalen voor het aantal kinderen waarvoor je de OV-chipkaart wilt maken. (Het handigst kies je hiervoor de optie “Make a copy” onder “File” in de Canva-balk. Dan hoef je alleen de naam en foto aan te passen.)

Stap 10 – Op het 10x template plaatsen

Klik op het logo van Canva (linksboven) om terug te gaan naar de eerste pagina. Onder “Create a design” kun je kiezen uit een paar voorinstellingen. Klik op “A4 Document“. Ga weer naar “Uploads” en upload het sjabloon voor de 10 kaarten. Klik eenmaal, het sjabloon wordt nu -te klein- geplaatst. Sleep de bolletjes in de hoeken netjes naar de randen van het canvas om de juiste afmetingen te verkrijgen. Upload het bestand of de bestanden die je net hebt gemaakt. Klik eenmaal op een OV-chipkaartje om het te plaatsen op het sjabloon. Als het goed is zijn de afmetingen precies goed en hoef je het kaartje alleen nog maar naar een rechthoek te verplaatsen. Herhaal dit tot je alle kaartjes geplaatst heb. Sla het bestand op als “PDF – print” (bij die pijl met een streep eronder) en je kunt ze uitprinten!

Lamineren

Papier of karton is natuurlijk niet zo stevig en gaat waarschijnlijk snel stuk tijdens het spelen. Daarom kun je de OV-chipkaarten het beste lamineren. Zo worden het echte pasjes en lijken ze net echt. Ik heb een lamineerapparaat van GBC en die bevalt goed. Ik gebruik hem vaak, bijvoorbeeld voor deze Pokemon printables, om deze bagagelabels te lamineren of om een dagritmekaart langer mee te laten gaan.

Daarna nog even uitknippen of snijden en je bent klaar!

Nog meer leuk speelgoed in het thema trein:

Heb jij een treinenfan in huis?

 

Knutsel zelf deze OV-chipkaart met behulp van deze gratis printable voor kinderen. Rollenspel kleuters thema trein.

Activiteiten voor kinderen en zelfzorg voor moeders

MizFlurry's Maandelijkse InspiratieKit - Vandaag leuke doen doen en herinneringen maken voor later.Ben je op zoek naar manieren om meer plezier te maken met je kind(eren) en tegelijkertijd ook goed voor jezelf te zorgen? Dan is mijn InspiratieKit handig voor jou! Lees er hier alles over: MizFlurry’s Maandelijkse InspiratieKit.


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:

Web Analytics