Bij een beloningssysteem gaat het niet alleen om de beloning. Ook de stappen ervoor; het samen bepalen van doelen en het aanmoedigen van de inspanning om het doel te behalen, zorgen voor een gevoel van voldoening bij je kind en meer verbondenheid tussen jullie samen. Toen mijn kinderen jonger waren heb ik een beloningssysteem gebruikt voor het zindelijk worden. Iedere keer dat het plassen op het potje of de wc lukte, mochten ze een sticker op een vel papier plakken. Vel vol? Dan was het tijd om een beloning uit te kiezen, bijvoorbeeld een klein cadeautje.
Later hebben we soortgelijk beloningssysteem gebruikt voor het oefenen van de tafels en ander huiswerk. Of wanneer ze graag iets wilden hebben maar niet genoeg zakgeld hadden om het te kopen. Dan konden ze met goed gedrag en klusjes punten sparen om hun doel te bereiken.
Tips beloningssysteem kind
In de loop van de tijd heb ik wel een aantal dingen geleerd als het gaat om een beloningssysteem voor kinderen.
1. Beloon de inspanning, niet het resultaat
Ik raad je aan om je kind niet alleen te belonen voor het resultaat, maar vooral voor de inspanning. Dit betekent dat je bijvoorbeeld punten geeft omdat ze een bepaalde tijd aan hun huiswerk hebben besteed, niet omdat ze alle antwoorden goed hebben. Dit stimuleert een groeimindset; het idee dat inzet en hard werken tot verbetering leiden, ongeacht het directe resultaat. Deze aanpak helpt kinderen te begrijpen dat leren en groeien een proces is, waarbij vallen en opstaan horen.
2. Maak het niet te groot
Een beloningssysteem moet overzichtelijk en haalbaar zijn. 10 tot 15 punten voor een beloning zorgen ervoor dat je kind gemotiveerd blijft. Voor jongere kinderen kan zelfs een kleiner aantal punten voldoende/wenselijk zijn. Zorg er ook voor dat het systeem eenvoudig te begrijpen en te volgen is, zowel voor jou als voor je kind. Te ingewikkelde systemen kunnen de motivatie verminderen en het voor jou lastig maken om consequent te blijven.
3. Kies ook eens een niet-materiële beloning
Naast het gebruikelijke kleine cadeautje, zijn er veel andere soorten beloningen die je kunt overwegen. Deze beloningen kunnen zelfs waardevoller zijn omdat ze focussen op ervaringen en tijd samen. Een aantal suggesties zijn:
- Een extra half uur opblijven in het weekend, waardoor ze zich groot en verantwoordelijk voelen.
- Het avondeten kiezen, wat hen het gevoel geeft dat hun mening ertoe doet.
- Een game-middag met papa of mama, waardoor de band tussen jullie versterkt wordt door gedeelde interesses.
- Een uitje, zoals zwemmen, samen een ijsje eten of naar de bioscoop, een leuke manier om quality time door te brengen en nieuwe herinneringen te maken.
4. Kies de juiste benadering bij de leeftijd
Het is belangrijk om het beloningssysteem aan te passen aan de leeftijd en ontwikkelingsfase van je kind. Voor jonge kinderen kan focussen op één eenvoudig doel met een directe beloning het meest effectief zijn. Dit helpt hen de link tussen gedrag en uitkomst te begrijpen. Als je kind ouder wordt, kun je het systeem uitbreiden met meer taken en verschillende soorten beloningen. Dit leert ze over sparen, uitgestelde beloningen en verantwoordelijkheid nemen voor meer complexe taken. Het belangrijkste is om flexibel te blijven en het systeem te laten groeien en veranderen met je kind.
5. Vergeet niet te evalueren
Een stap die vaak over het hoofd wordt gezien, is het regelmatig samen bespreken van de voortgang en na afloop reflecteren op het proces. Dit is niet alleen een kans om de behaalde successen te vieren, maar ook om uitdagingen te bespreken en samen te leren van ervaringen.
Je kunt na het behalen van een doel bijvoorbeeld vragen stellen zoals “Wat vond je het leukst aan deze taak?” of “Hoe voelde het om je doel te bereiken?”. Dit kan diepere gesprekken op gang brengen over motivatie, inspanning en voldoening. Hierdoor kun je de band tussen jou en je kind versterken en het geeft je kind ook de kans om te oefenen met zelfreflectie en intrinsieke motivatie.
Daarnaast kun je de feedback van je kind gebruiken om het systeem te verbeteren en nog effectiever te maken.
Handige printable beloningssysteem kind
Bovenstaande ideeën heb ik verwerkt in een handige printable. Deze bestaat uit een beloningskaart, een beloningstakenoverzicht en een beloningenoverzicht. Op de beloningskaart kunnen de verdiende punten bijgehouden worden. In het overzicht met beloningstaken kan je kind zien met welke taak ze welk aantal punten kunnen verdienen. Hebben ze genoeg punten verdiend? Dan kunnen ze een beloning uitkiezen uit het beloningenoverzicht.
Omdat ieder gezin en ieder kind anders is, heb ik deze printable zo gemaakt dat je hem zelf kunt aanpassen naar wens in Canva. Je kunt hier dus de taken en beloningen invullen en daarna opslaan en printen, voor een extra strak resultaat. Maar mocht je dit liever met de hand doen: er zijn ook lege en printbare versies beschikbaar.
Bekijk het aanpasbare beloningssysteem.
Door deze tips te volgen, creëer je een beloningssysteem dat niet alleen effectief is, maar ook positief bijdraagt aan de ontwikkeling en het welzijn van je kind.
Bewaar op Pinterest:
Activiteiten voor kinderen en zelfzorg voor moeders
Ben je op zoek naar manieren om meer plezier te maken met je kind(eren) en tegelijkertijd ook goed voor jezelf te zorgen? Dan is mijn InspiratieKit handig voor jou! Lees er hier alles over: MizFlurry’s Maandelijkse InspiratieKit.
*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.
Volg mij op Facebook, Instagram, Pinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables
Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.
Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!
Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:
Let op: krijg je een foutmelding tijdens het inschrijven? Probeer het dan via dit formulier.