zaterdag 5 september 2015

Vintage Tea Party deel 3 - recepten en cocktails

In februari werd ik 30 en vond ik het leuk om wat extra's te doen met mijn verjaardag. Mijn oudste zus opperde het idee van een Vintage Tea Party en dat vond ik ook een heel leuk idee. Ondanks dat het al weer een paar maanden geleden is, vind ik het toch nog wel leuk om mijn verjaardag met jullie te delen. Vorige keer schreef ik al over de voorbereiding en uitnodigingen en de decoraties. In deze post het eten en drinken.





Champagnecocktail bij binnenkomst

Bij binnenkomst werden de gasten ontvangen met een champagnecocktail. Een simpele cocktail van champagne (ik gebruikte Asti) en een scheutje Chambord (prachtige fles), gegarneerd met een paar blauwe bessen (je kunt ook bramen of andere bessen gebruiken). Deze cocktails zijn donkerroze van kleur.



Twee gangen

Officieel bestaat een high tea uit deze drie gangen:
1. Savories: sandwiches of kleine voorgerechten (hartig)
2. Scones: scones met jam en room
3. Pastries: taart, koekjes, shortbread en zoetigheden

Dat vond ik een leuk idee, maar het leek me ook erg veel worden, daarom heb ik het met mijn verjaardag op twee gangen gehouden. Eerst een wat meer hartige gang met de scones en daarna de zoete gang met taart. Bij een high tea zou het mogelijk moeten zijn om alles in kleine hapjes te eten, zonder bestek. Serveer dus kleine porties.

Recepten eerste ronde

Tijdens de eerste ronde stonden er scones, sandwiches, trifles en cupcakes op de tafel. Naast een kopje thee konden de dames ook kiezen voor een groene theecocktail.



Recept Scones
Dit recept voor scones heb ik van mijn schoonmoeder en zij heeft het meegenomen uit haar tijd dat ze in Schotland woonde. Een authentiek recept dus! Voor mijn verjaardag heeft zij ze ook gebakken.

Je hebt nodig:
225 gr. zelfrijzend bakmeel
Snufje zout
50 gr. boter
25 gr. suiker
50 gr. rozijnen (gewassen)
100 ml. melk

Zo maak je het:
Zeef de bloem en het zout in een kom en snijd vervolgens de boter door de bloem totdat het eruit ziet als fijne broodkruimels. Roer hier de suiker en de gewassen rozijnen doorheen. Voeg de melk toe totdat er een nattig soepel deeg ontstaat. Maak je handen voortdurend vochtig terwijl je ca. 7 bolletjes van het deeg vormt en leg ze op de bakplaat. De bovenkant eventueel met melk of eigeel bestrijken. In de oven bakken op 220ºC. Na 10 minuten zijn ze meestal gaar, anders als ze goudbruin zijn.




Sandwiches
Er waren drie soorten sandwiches. Mijn lievelingssandwich met cocktailsaus, ham, kaas, komkommer, tomaat, ei, mayonaise en peper en zout.

De komkommersandwiches waren belegd met plakjes komkommer gemarineerd in witte wijn azijn (4 eetlepels witte wijn azijn op 1 komkommer) en wat peper en zout.

De eiersalade voor de ei-sandwiches maakte ik als volgt: ik prakte 5 hardgekookte eieren en mengde dit met 150ml mayonaise, 2 eetlepels verse, fijngesneden bieslook en 2 eetlepels verse, fijngesneden peterselie.




Eenpersoons trifles
Deze trifles bouw je op in dessertglazen. Deze lagen kun je van tevoren al klaar zetten:
- lange vingers in stukjes
- geraspte pure chocola
- schepje kersen uit pot
- geraspte pure chocola

Vlak voor het opdienen voeg je daar dan nog de volgende lagen aan toe:
- vanillevla
- slagroom
- geraspte pure chocola



Cupcakes
De cupcakes had ik wel zelf gebakken en had ik nog willen versieren met een wit laagje fondant en een schattig roze roosje, maar dat is door tijdgebrek helaas niet gelukt. Maar ze waren toch wel lekker hoor. Zorg voor leuke cupcakeliners en mini-cupcakes waren in dit geval ook prima geweest.



Groene thee cocktail
Deze groene thee cocktail was een groot succes. De gasten vonden hem heerlijk en na een glas champagne en deze cocktail zat de sfeer er goed in ;). Je laat 12 zakjes groene thee in 300 ml gekookt water trekken, lost hier 100 gram fijne kristalsuiker in op en laat dit vervolgens 30 minuten afkoelen in de koelkast. Daarna meng je het met 100ml wodka en 850ml perensap. Overgieten in een mooie theepot en eventueel garneren met ijsklontjes en wat limoenschil. In het boek The Vintage Tea Party staan nog veel meer recepten voor lekkere theecocktails.

Recepten tweede ronde

De tweede ronde bestond uit taart en zoetigheden.



Victoria Sponge cake

Recepten voor sponge cakes zijn overal op internet wel te vinden. Ik koos voor een recept waar ook maïzena in zat voor extra luchtigheid. Geraspte citroenschil zorgt voor een frisse smaak. Bekleed de bakvorm altijd met bakpapier, zodat de taart mooi gaaf uit de vorm komt. Als je na het invetten van de vorm ook wat kristalsuiker in de vorm strooit en verdeeld, wordt de buitenkant lekker krokant. Ik bakte twee taarten en bestreek de onderste met aardbeienjam en slagroom. Daarna de andere taart er bovenop, zachtjes aandrukken en vlak voor opdienen bestrooien met wat poedersuiker. Simpel, maar prachtig en heerlijk.




Brown Betty
Mijn moeder bakte deze appeltaartvariant volgens dit recept van 24 kitchen.

Gemarmerde Meringues
Vlak voor mijn verjaardag stond er een goed recept voor meringues in de flow van de Meringue Girls. Het gemarmerde effect krijg je door wat strepen voedingskleurstof aan te brengen in de spuitzak, je hebt daarvan echt maar heel weinig nodig. Ze werden prachtig.



Zoetigheden
Hiervoor kocht ik bonbons (Ferrero Rocher), andere chocolaatjes (After Eight) en macarons.

Pimms Punch
Pimms vind ik echt zo'n typisch Engels drankje. Perfect dus voor bij een high tea. Voor deze punch mixte ik 1 deel Pimms met 3 delen 7-up. Vervolgens voegde ik er munt, komkommer, sinaasappel en aardbeien aan toen.

Wat is jouw lievelingsrecept voor bij een high tea?

Dit bericht bevat affiliate link(s). Dit betekent dat als je het product koopt via één van deze links dat ik een percentage van de opbrengst krijg. Gemak voor jou en een kleine ondersteuning voor mij.

Volg mij op FacebookInstagramPinterestGoogle+YouTube en/of Bloglovin'

4 opmerkingen:

  1. Ziet er echt gezellig en lekker uit allemaal. Ik vind het kleine stuk cakeje lekker bij high tea.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ziet er overheerlijk uit zeg! Die eenpersoons trifles ga ik onthouden.

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...