29 oktober 2012

Knutselen met een jonge peuter - 20 maanden

Mack en ik hebben vanochtend geknutseld. Hij is nu bijna twintig maanden en de afgelopen dagen pakte hij steeds de kleurpotloden en begint dan op papier te krassen. Vorige week bij de speelotheek gingen we blaadjes plakken en vond hij het heel leuk om de lijm met een kwastje op het papier te smeren. Tijd om wat meer met hem te gaan knutselen dus.Een paar weken geleden heb ik hem een klein beetje water, een kwast en een gekleurd A4-tje gegeven. Hij vond het heel leuk om daarmee te verven en ik vond het ook leuk omdat het niet zoveel werk was om op te ruimen:)

Gisteren kwam ik op Pinterest dit recept om zelf lijm te maken tegen. We hadden geen lijm die je met een kwastje kunt uitsmeren in huis, dus ik besloot het eens te proberen. Ik heb de helft van de hoeveelheden gebruikt en omgezet naar grammen enzo. De lijm was uiteindelijk best wel dik, ik denk dikker dan het eigenlijk zou moeten worden, maar goed te gebruiken. Deze lijm is heel geschikt voor hele kleine kinderen, omdat het niet erg is als ze besluiten dat ze willen weten hoe het smaakt. Mack heeft dat deze keer trouwens niet geprobeerd, hij begint het door te krijgen denk ik.

Recept lijm
Je hebt nodig:
120 gram bloem
40 gram suiker
180 ml water
1/2 theelepel azijn (ik heb witte wijnazijn gebruikt)

Mix in een pannetje de bloem en suiker door elkaar. Voeg dan 90 ml water toe en roer totdat je een dikke pasta hebt zonder klontjes. Meng dan de rest van het water erdoor en dan de azijn. Vervolgens verwarm je het geheel op middelhoog vuur totdat het dik begint te worden. Blijf ondertussen roeren. Dan haal je het pannetje van het vuur en laat je het afkoelen. Bewaar de lijm in een luchtdicht bakje in de koelkast.

Het zag er bij ons zo uit:

Toen de lijm klaar was zijn Mack en ik aan de slag gegaan. Uit oranje, groen en paars papier had ik verschillende vormen geknipt die hij op kon plakken. Maar hij was eigenlijk alleen maar geïnteresseerd in het uitsmeren van de lijm. Ik heb wel wat vormen geplakt en de lijm werkt goed.


Ik geef hem bewust drie kleuren (eerder al rood, geel en blauw) om hem niet te veel keus te geven en gelijk wat te oefenen met de namen van de kleuren. Wat op dit moment niet veel verder komt dan dat ik de kleuren benoem die hij gebruikt, maar dat is goed. Hij mocht ook met de paarse, groene en oranje stiften. Normaal mag hij nog niet met de stiften dus dat vond hij heel mooi. Vooral de doppen erop en af doen :)


Hij wilde ook erg graag mijn schaar gebruiken, dus ik heb hem een kinderschaar gegeven. Maar hij snapt nog niet helemaal hoe dat werkt. De dichte schaar tegen het papier aanhouden is niet de manier :)

Dus dan doop je de schaar maar in de verf..

Ik vond het erg leuk om te zien hoe hij lekker aan het experimenteren was en hij is er ook best wel lang, half uurtje, mee bezig geweest.

Gratis handige printable

Ik heb een printable gemaakt waarin 14 speelrecepten van mijn blog verzameld zijn. Het leek mij handig om ze allemaal op één plek te hebben. Als je ze uitprint en in de keuken bewaard, hoef je niet steeds je tablet of telefoon te ontgrendelen én je hebt altijd snel een knutselidee (voor op een regenachtige dag) voor handen.

Het ene vel bevat recepten die eetbaar en geschikt zijn voor kleine kinderen, zoals een sensory bin, klei recept, eetbare verf, gekleurde spaghetti, peuterlijm, regenboogrijst, gekleurd zoutdeeg en gelatine. Op het andere vel kun je recepten en ideeën vinden voor grotere kinderen, namelijk voor slijm, cloud dough, bellenblaas, puffy paint, verf voor in bad en wit zoutdeeg.Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een link waarmee je -onder andere- deze handige printable kunt downloaden.


* verplicht veld
Soort nieuwsbrief


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

SintSint