Mack en ik hebben vanochtend geknutseld. Hij is nu bijna twintig maanden en de afgelopen dagen pakte hij steeds de kleurpotloden en begint dan op papier te krassen. Vorige week bij de speelotheek gingen we blaadjes plakken en vond hij het heel leuk om de lijm met een kwastje op het papier te smeren. Tijd om wat meer met hem te gaan knutselen dus.

Een paar weken geleden heb ik hem een klein beetje water, een kwast en een gekleurd A4-tje gegeven. Hij vond het heel leuk om daarmee te verven en ik vond het ook leuk omdat het niet zoveel werk was om op te ruimen:)

Gisteren kwam ik op Pinterest dit recept om zelf lijm te maken tegen. We hadden geen lijm die je met een kwastje kunt uitsmeren in huis, dus ik besloot het eens te proberen. Ik heb de helft van de hoeveelheden gebruikt en omgezet naar grammen enzo. De lijm was uiteindelijk best wel dik, ik denk dikker dan het eigenlijk zou moeten worden, maar goed te gebruiken. Deze lijm is heel geschikt voor hele kleine kinderen, omdat het niet erg is als ze besluiten dat ze willen weten hoe het smaakt. Mack heeft dat deze keer trouwens niet geprobeerd, hij begint het door te krijgen denk ik.

Recept lijm
Je hebt nodig:
120 gram bloem
40 gram suiker
180 ml water
1/2 theelepel azijn (ik heb witte wijnazijn gebruikt)

Mix in een pannetje de bloem en suiker door elkaar. Voeg dan 90 ml water toe en roer totdat je een dikke pasta hebt zonder klontjes. Meng dan de rest van het water erdoor en dan de azijn. Vervolgens verwarm je het geheel op middelhoog vuur totdat het dik begint te worden. Blijf ondertussen roeren. Dan haal je het pannetje van het vuur en laat je het afkoelen. Bewaar de lijm in een luchtdicht bakje in de koelkast.

Het zag er bij ons zo uit:

Toen de lijm klaar was zijn Mack en ik aan de slag gegaan. Uit oranje, groen en paars papier had ik verschillende vormen geknipt die hij op kon plakken. Maar hij was eigenlijk alleen maar geïnteresseerd in het uitsmeren van de lijm. Ik heb wel wat vormen geplakt en de lijm werkt goed.

Ik geef hem bewust drie kleuren (eerder al rood, geel en blauw) om hem niet te veel keus te geven en gelijk wat te oefenen met de namen van de kleuren. Wat op dit moment niet veel verder komt dan dat ik de kleuren benoem die hij gebruikt, maar dat is goed. Hij mocht ook met de paarse, groene en oranje stiften. Normaal mag hij nog niet met de stiften dus dat vond hij heel mooi. Vooral de doppen erop en af doen 🙂

Hij wilde ook erg graag mijn schaar gebruiken, dus ik heb hem een kinderschaar gegeven. Maar hij snapt nog niet helemaal hoe dat werkt. De dichte schaar tegen het papier aanhouden is niet de manier 🙂

Dus dan doop je de schaar maar in de verf..

Ik vond het erg leuk om te zien hoe hij lekker aan het experimenteren was en hij is er ook best wel lang, half uurtje, mee bezig geweest.


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief: