29 juni 2013

Recept: witte bolletjes

Vanochtend heb ik witte bolletjes gebakken. Het was leuk om te doen, maar je moet wel vroeg opstaan, wil je ze voor het ontbijt maken ;) Ik vind het smelten van de boter in het water een hele fijne manier om de boter door het deeg de mengen en je moet het water toch verwarmen om de gist goed te laten werken. Hier is het recept; ik heb drie recepten samengevoegd en dit is het geworden:Witte bolletjes
Voor 15 kleine bolletjes
Bereidingstijd: 150 minuten
Ingrediënten

 • 500 gram bloem
 • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
 • 4 eetlepels suiker
 • 1 theelepel zout
 • 40 gram roomboter
 • 250 milliliter water
Bereidingswijze
 1. Zeef de bloem en meng de gist, het zout en de suiker er door.
 2. Verwarm het water en de boter op een middelhoog/laag vuur terwijl je regelmatig roert, tot alle boter gesmolten is en het water lauw/warm is.
 3. Doe het water/botermengsel bij de droge ingrediënten en meng het door elkaar.
 4. Bestuif een werkblad met bloem en kneed het deeg 10 minuten.
 5. Vet een grote kom in met olie en doe het, tot een bal gevormde, deeg in de kom. Draai de bal om, zodat de bovenkant nu bedekt is met olie. Laat het deeg, met een theedoek over de kom, 1 uur rijzen op een warme plek.
 6. Kneed het deeg kort door. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak 15 bolletjes en leg ze op de bakplaat. Laat het deeg 10 minuten rusten.
 7. Druk de bolletjes een beetje plat en laat ze nog 30 minuten rijzen met een theedoek over de bakplaat.
 8. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrijk de bolletjes met water en bak ze 10 minuten in de oven. Haal ze direct uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

SintSint