20 augustus 2013

5x spelen met water

Het wordt de komende dagen weer warmer en zonniger! Daarom hier vijf speelideeën om af te koelen, zonder dat je een zwembadje nodig hebt!
1. Schilderen met water

Heel simpel, maar het kan kinderen een hele tijd bezig houden. Je neemt een bakje met water en een grote kwast. Ik weet nog dat ik bij mijn opa en oma thuis altijd op deze manier de schutting mocht 'schilderen'. Ewan en Mack vonden het vorig week ook geweldig; Ewan gooide er allemaal zand bij en Mack heeft zijn treinen geschilderd.

2. Vriendjes bevrijden uit ijs

Dit hebben we vandaag ook gedaan en het was weer een succes. Je stopt wat plastic dieren in in een bakje water en zet dat in de vriezer. Zodra het water bevroren is, kun je het blok ijs aan je kinderen geven en kunnen ze aan de slag met gereedschap, zout, warm water, etc. Laat ze zelf maar bedenken wat zou kunnen werken. Ik vries de dieren meestal in twee keer in, omdat ze vaak zo licht zijn, dat ze boven komen drijven. Dus eerst het bakje halfvol en als dat bevroren is helemaal vullen met water.3. Waterrace

Dit is ook leuk voor oudere kinderen. Je hebt een grote emmer of bak met water nodig en zoveel kleine emmertjes of bakjes als het aantal kinderen dat meedoet. Daarnaast heb je sponzen of van die water absorberende balletjes (van die dingen in neonkleuren) nodig. Zet de grote bak met de sponzen en balletjes er in aan de ene kant van de tuin en de kleine, lege emmertjes op een rij aan de andere kant. Degene die het eerst zijn emmertje gevuld heeft, wint. Om de emmer te vullen moet je de spons of waterbal naar de andere kant brengen, terwijl je hem boven je hoofd houdt. Leeg knijpen boven de emmer en weer terug rennen om te vullen.

4. Watergevecht

Dit spreekt voor zich, maar de zomer is natuurlijk niet compleet zonder een goed watergevecht. Pak de waterpistolen, waterballonnen, water-schiet-pompen en wat emmers met water en verklaar het gevecht voor geopend;)

5. Waterbaan

Vorig jaar hebben we een waterbaan van BIG gekocht, als het begin van een traditie om iedere zomer een nieuwe set te kopen. De sets zijn met elkaar te combineren, dus dat wordt ieder jaar cooler. Ik vind het fijn dat de kinderen niet gelijk kleddernat worden, maar toch lekker met het water kunnen kliederen. (Alhoewel Mack regelmatig middenin de bak gaat staan.)Wat is jullie favoriete manier om af te koelen?Meer speelideeën

Volg mij op FacebookInstagramPinterestGoogle+YouTube en/of Bloglovin'


4 opmerkingen:

 1. Oh zo tof!! Die tip van vriendjes uit het ijs halen hebben we nog nooit gedaan; moeten we ook eens proberen :-)
  Wij zetten soms de sproeier op (als het echt heel warm is) en dansen er dan met z'n allen rond. Daar worden we dan kliedernat van, maar da's net leuk. Het is wel niet zo ecologisch maar we doen het niet lang en enkel bij een hittegolf.
  Een waterbaan hebben we ook en is hier ook een grote hit :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Onder de sproeier wil ik deze zomer ook nog met mijn jongens!

   Verwijderen
 2. Die diertjes invriezen is een goede bezigheidstherapie! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen