4 december 2014

Leuk voor in de Sinterklaastijd; de Pietenacademie

De adventsactiviteit voor vandaag is de Pietenacademie. Dat is eigenlijk gewoon een klein feestje, waarbij de kinderen allerlei Pietentaken moeten uitvoeren. Ook erg leuk als Sinterklaaspreparty voor pakjesavond :D Als alle taken goed zijn uitgevoerd, kun je de kinderen een Pietendiploma geven.

Hier zeven ideeën om de kleine Pietjes bezig te houden.

Pietenmutsen knutselenJe kunt natuurlijk geen fatsoenlijke Piet worden zonder de juiste kleding. Laat de kinderen daarom verkleed komen en/of knutsel een Pietenmuts. Die mutsen zijn heel makkelijk te maken met (dik) gekleurd papier voor de band, een vrolijke kleur crêpe-papier voor de rest van de muts en een veer en nietmachine. De band maak je door een A4-tje in stroken te knippen en aan elkaar te nieten (twee stroken in de lengte zijn meestal genoeg). Naam erop en de kinderen kunnen de band versieren (oudere kinderen kunnen natuurlijk zelf hun naam schrijven). Als dat klaar is, pas je de strook om het hoofd en niet je de band op de juiste maat vast. Dan knip je een stuk crêpe-papier van ongeveer 30cm af en dat niet in je de rondte vast aan de band. Nog een veer erbij en de muts is klaar!

Sinterklaasliedjes radenAls je zelf een instrument bespeelt, dan is het leuk om dit spel te beginnen door een Sinterklaasliedje te spelen en de kinderen te laten raden om welk liedje het gaat. Zet ook een bak met muziekinstrumenten klaar en laat ieder kind een instrument kiezen. Daarna mogen de kinderen om de beurt een liedje met een instrument spelen en moet de rest raden. Als het lied geraden is, zing je het met elkaar.

Cadeautjes inpakkenVoor deze opdracht heb je een rol inpakpapier, een schaar en plakband nodig. Laat de kinderen op zoek gaan naar een cadeautje in de kamer dat ze kunnen inpakken. Je kunt er ook voor kiezen om wat 'cadeautjes' klaar te leggen, zoals bijvoorbeeld kubussen van Duplo, mandarijnen en chocolademunten. De ingepakte cadeautjes hebben ze nodig bij de volgende activiteit.

Op het dak lopen oefenenZoek iets waar de kinderen over kunnen lopen, wij hebben een bankje gebruikt. Heb je zoiets niet in huis, dan kun je altijd nog schilderstape op de grond plakken en de kinderen daarop laten sprietlopen. Zet aan het einde van het 'dak' een wasmand of iets anders dat als schoorsteen kan dienen. Laat de kinderen met een cadeautje in de hand voorzichtig over het dak lopen en het cadeautje in de schoorsteen gooien.

Precisie strooienZorg voor een grote bak pepernoten en vraag de kinderen om met de pepernoten de eerste letter van hun naam te leggen.

Pepernoten bakkenEchte of van pepernotenklei

Pietenquiz

- Hoe heet het paard van Sinterklaas?
- Noem tien Sinterklaasliedjes.
- Welke mama kan het mooiste een Sinterklaasliedje zingen?
- In welke plaats in Sinterklaas dit jaar aangekomen?
- Noem vijf Pieten.
- Maak het liedje af.
- Noem vijf soorten Sinterklaassnoepgoed.
- Welk nummer heeft de pakjesboot?
- Doe een Pietenkunstje.
- In welke plaats woont Sinterklaas in Spanje?


Gratis handige printable

Bij deze blogpost heb ik een download gemaakt waarin je alle benodigdheden voor de 7 activiteiten kunt vinden, plus het recept voor pepernotenklei en een Pietendiploma. Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een link waarmee je deze handige printable kunt downloaden. 

* verplicht veld
Soort nieuwsbrief
Have fun!


Bekijk ook mijn overzichtspagina Sinterklaas.

Volg mij op FacebookInstagramPinterestGoogle+YouTube en/of Bloglovin'
Als je dit bericht gaat pinnen, wil je dan onderstaande afbeelding gebruiken? Verticale plaatjes doen het beter in het Pinterest-overzicht ;-) Alvast bedankt!
7 leuke Sinterklaas-activiteiten; de Pietenacademie: - Pietenmutsen knutselen - Sinterklaasliedjes raden - Cadeautjes inpakken - Op het dak lopen oefenen - Precisie strooien - Pepernoten bakken - Pietenquiz. Met handige printable met benodigdheden, recept pepernotenklei en Pietendiploma.

2 opmerkingen:

  1. Wat leuk zeg, dit kun je natuurlijk ook doen met een kerst-thema (kerst-elfjes ofzo?). Jammer dat mijn kids er alweer te groot voor zijn :(
    Grtjs, Frederique/Srsck

    BeantwoordenVerwijderen