Laat je kind eens een brief in geheimschrift maken. Een codewiel maken is een leuke binnen-activiteit voor kinderen (zonder schermen) en zorgt ervoor dat ze wat in een makkelijke geheimtaal kunnen schrijven. Maak je eigen geheimtaal generator!

brief in geheimschrift maken

Opdracht vier van de mama challenge 2016 luidt: verstuur echte post! Nu zag ik al allerlei creatieve ideeën langskomen bij de andere deelneemsters (scroll naar beneden voor links), dus voor deze opdracht moest ik aan de bak om met iets origineels te komen. Een echte uitdaging dus. Het werd een brief in geheimtaal en we knutselden, als echte spionnen, een geheimtaalwiel. Kijk je mee hoe we dat gedaan hebben?

De opdracht

Gisteren was mijn nichtje Lola bij ons en na een gezellige lunch met broodjes knakworst stelde ik voor om een brief aan oma te schrijven. Dat vonden Mack en Lola een goed idee. Mack begon met het overschrijven van voorgeschreven tekst:

Aan de oudere kinderen vroeg ik of ze een brief in geheimtaal wilden schrijven. Dat leek Lola wel wat. Eerst gaf ik haar het boekje ‘Hoe word ik spion’ (uit 1981!), een boek wat nog dateert uit mijn jeugd en ik waarschijnlijk van één van mijn oudere zussen heb gepikt. Ze vond het erg interessant. Het boek heeft een heel hoofdstuk over geheimschrift.


preview 50 fotografieopdrachten voor kinderenWil je je kinderen op een leuke en creatieve manier bezighouden? Ontdek deze 50 fotografieopdrachten! Elke kaart bevat een unieke opdracht om je kinderen te inspireren en uit te dagen terwijl ze actief blijven. 


Zo maak je een geheimtaalwiel

Uiteindelijk besloten we een geheimtaalwiel te maken. Hiervoor hebben we het volgende gebruikt:

– Rond vouwblaadje
– Vel gekleurd karton
– Splitpen
– Geodriehoek (uit de jaren 90 en ook gepikt van een zus 😉
– Potlood
– Zwarte pen
– Schaar
– Prikpen en matje

Ik denk dat de afbeelding grotendeels voor zich spreekt, maar ik zal nog een paar opmerkingen maken ter verduidelijking.
1-6: De cirkel moest natuurlijk verdeeld in 26 vakjes, dat kwam neer op streepjes zetten op 13 graden van elkaar. Dit deden we met behulp van de prehistorische geodriehoek. Langs een rond bakje, dat precies wat groter was dan het vouwblaadje, tekende ik een cirkel op het oranje karton. Vervolgens knipten we de cirkel uit en met de prikpen maakten we een gaatjes in het midden van de cirkel. Een splitpen erdoor en het wiel was klaar.
7-10: Vervolgens heb ik de lijntjes van het vouwblaadje doorgetrokken op het karton. Toen alle letters er op en ik dacht dat ik klaar was. Maar het bleek nog best lastig om te onthouden welke kant op de letters gelezen moesten worden. Dus toen heb ik nog de tekst ‘lezen’ en ‘schrijven’ toegevoegd, met een pijl (afbeelding 9). Zo zou het voor de ontvanger ook makkelijker zijn om de boodschap te ontcijferen.

Brief in geheimtaal

Uiteindelijk heeft Lola deze brief geschreven met behulp van het geheimtaalwiel. In de kantlijn zie je de sleutel. Kun jij hem ontcijferen?

Mama challenge 2016

Merel liet haar meisjes lekker kleuren en verzond een mooi pakketje en ook bij Marguerita werd er mooi getekend. Fleur verstuurde vakantiekaartjes.

Wanneer heb jij voor het laatst een echte brief geschreven?

 

Bewaar op Pinterest:
geheimtaalbrief geheimschrift maken


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:

Web Analytics Made Easy - StatCounter