23 maart 2018

Wat te doen met Pasen: 7 Minute to Win it spelletjes

Ben je nog op zoek naar leuke spelletjes voor tijdens Pasen? Weer eens wat anders dan eieren zoeken? Een activiteit die je met kinderen én volwassenen samen kunt doen? Bekijk dan deze Minute to Win it ideeën eens; een hoop lol gegarandeerd! Natuurlijk met handige, en gratis, printable.   

wat te doen met Pasen

Wat te doen met Pasen 2023

Ieder jaar mogen alle kleinkinderen met Pasen eieren zoeken bij mijn vader en moeder in de tuin. Maar dat is natuurlijk altijd vrij snel voorbij. Inmiddels is het ook traditie geworden om met Pasen een speurtocht te doen. Een paar jaar geleden bedacht ik deze Paasspeurtocht en we hebben ook wel eens een fotospeurtocht gedaan, maar dit jaar vond ik het tijd voor net wat anders. 

Twee jaar geleden heb ik met mijn verjaardag een keer Minute to Win it spelletjes gedaan en dat was een groot succes, zowel bij de kinderen als de volwassenen. We hebben erg gelachen. Dus het leek me leuk om dit jaar voor een speciale Paaseditie te gaan. Je kunt de spelletjes binnen of buiten doen. Het kan ook erg leuk zijn om deze activiteit na het Paasontbijt op de basisschool te doen. Minute to win it in de klas :) Of dus tijdens een familiebijeenkomst zoals wij.

Een andere leuke activiteit voor tijdens de paasdagen dit jaar is Wie zijn de eieren?; een Wie is de Mol?-achtig spel met een paastwist.

Minute to Win it

Deze minuut spelletjes ken je misschien wel van TV. Deze oorspronkelijk Amerikaanse televisieshow werd in 2011 uitgezonden op RTL 4 (in Nederland) en in België op VTM (daar als "Binnen De Minuut"). Het idee is dat je spelletjes speelt met huis-, tuin- en keukenmateriaal die -uiteraard- één minuut duren. Voor deze Paasversie zul je misschien niet alles in huis hebben, maar vast wel al een hoop. En vraag anders eens rond bij de andere deelnemers of ze datgene wat jij niet in huis hebt, hebben. Scheelt toch weer in de kosten.

Voor deze thuisvariant zou ik voor iets andere spelregels gaan (en de prijs van 10.000 euro ook maar laten zitten ;-P). Heb je minder dan zes deelnemers? Laat ze dan ieder voor zich spelen. Meer dan zes? Maak teams, niet te groot, want anders komt iedereen maar één keer aan de beurt. Het is dus de bedoeling dat ieder spel slechts één keer gespeeld wordt per team/deelnemer. 

Benodigdheden Minute to Win it Pasen

minute to win it nederland benodigdhedenDit heb je nodig:

- 20 lege plastic eieren
- 5 siereieren (9*)
- 1 of 2 rietjes
- 36 (Paas)bekers (42 of 6 flesjes water*)
- 6 nepkuikens (12*)
- 5 bakjes (6*)
- 1 of 2 lepels
- 1 panty
- 1 tennisbal
- katapult (bijvoorbeeld van een Angry Birds-spel, Lego of op een andere manier zelf gebouwd)
- meetlint
- schilderstape of stoepkrijt
- timer

* Deze aantallen heb je nodig als je de spelletjes tegelijk wilt spelen.

De genoemde aantallen zijn afhankelijk van hoe je het spel wilt spelen en hoeveel deelnemers er zijn. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om alle spellen achter elkaar te spelen en dat er steeds maar één team of deelnemer bezig is. Maar heb je een grotere groep en ruimte (ga je dit bijvoorbeeld doen met een klas op school), dan kan het handig zijn om alle spellen klaar te zetten en de teams langs de spellen te laten gaan. De spellen worden dan tegelijk gespeeld en dus heb je meer materiaal nodig. Tot slot kun je ervoor kiezen om van ieder spel een wedstrijdje tussen de teams/deelnemers te maken. Hiervoor heb je het dubbele aan materiaal nodig. Het spel eierrace en eieren blazen zijn heel makkelijk om tegen elkaar te laten spelen, omdat je hiervoor maar weinig spullen nodig hebt.

7 Minute to Wint it spelletjes voor tijdens Pasen

Plastic eieren stapelen

plastic eieren minute to win it idee

Nodig: 20 lege plastic eieren

Zo speel je: stapel in één minuut alle halve eieren

Score: Binnen de minuut alle helften gestapeld? 2 punten
Niet alles gestapeld? Het team/de deelnemer die de meeste helften gestapeld heeft, krijgt 1 punt.


Eieren blazen

eieren blazen leuk spelletje Pasen

Nodig: 1 (hol) sierei, 1 rietje, stoepkrijt, schilders- of washi-tape, (meetlint)

Zo speel je: zet een parcours af van (ongeveer) drie meter met het tape of stoepkrijt. Breng het ei van de ene kant naar de andere kant binnen één minuut door door het rietje te blazen. Het ei aanraken met het rietje of de handen betekent terug naar de start. 

Score: Ei over de finishlijn? 1 punt
Snelste team/deelnemer krijgt een bonuspunt.


Gooi de kuikens om als een olifant

olifantenmars kuikens minute to win it spelletjes

Nodig: 6 plastic bekers of flesjes water, 6 nep kuikentjes, panty, tennisbal, (meetlint)

Zo speel je: zet de bekers ondersteboven neer (twee rijen met drie bekers) met daarop de kuikens. De tennisbal gaat in de voet van de panty en de panty op het hoofd van de deelnemer. Deze moet proberen om alle kuikens binnen één minuut van de bekers te krijgen met de tennisbal. De handen mogen de panty niet aanraken. 

Score: Alle kuikens er af? 1 punt
Snelste team/deelnemer krijgt een bonuspunt.


Vijf eieren, vijf bakjes

Nodig: 5 bakjes, 5 plastic siereieren, startlijn (bijvoorbeeld van tape of stoepkrijt)

Zo speel je: zet de vijf bakjes naast elkaar, ongeveer een meter van de startlijn. Je hebt één minuut om vanaf de startlijn alle vijf de eieren in de bakjes te gooien (in ieder bakje één). De eieren die naast gaan of dubbel in een bakje, mogen gepakt worden en opnieuw gegooid tot de tijd om is.

Score: Alle vijf de eieren in de bakjes? 2 punten
Drie of vier eieren in de bakjes? 1 punt

eieren bakjes minuut spelletjes Pasen

Paasbekers stapelen

Nodig: 36 paasbekertjes (tip: deze kun je natuurlijk makkelijk zelf maken met stickers of tekeningen)  

Zo speel je: Stapel in één minuut de bekers trapsgewijs tot een piramide van acht lagen.

Score: Piramide af? 2 punten
Niet alles gestapeld? Het team/de deelnemer dat de meeste bekers heeft gestapeld, krijgt 1 punt.

piramide bekers minute to win it spelletje

Eierlopen

eierrace minute to win it Pasen

Nodig: 1 of 2 sierei(eren), 1 of 2 lepels, meetlint, schilders- of washi-tape, (meetlint)

Zo speel je: Leg binnen de minuut een parcours van 60 meter (bijvoorbeeld 10 keer 6 meter) af, waarbij het ei natuurlijk op de lepel moet blijven liggen en niet met de andere hand aangeraakt mag worden. Als het ei valt, moet er overnieuw begonnen worden. 

Score: 60 meter binnen de minuut gehaald? 2 punten. Snelste team/deelnemer krijgt een bonuspunt.

Kuikens schieten

kuikens schieten spelletjes voor kinderen

Nodig: 1 bakje, een katapult, 5 nepkuikentjes

Zo speel je: Test eerst even hoe ver weg de kuikens geschoten worden door de katapult. Zet daar het bakje neer. De deelnemers hebben één minuut zoveel mogelijk kuikens in het bakje te schieten. Die naast gaan, mogen weer opgehaald worden en opnieuw geschoten.

Score: Team(s)/deelnemer(s) met de meeste kuikens in het bakje: 2 punten. Teams/deelnemers met minstens 1 kuiken in het bakje: 1 punt.  

Minute to Win it opdrachten downloaden  

minute to win it spelletjes downloaden

Hieronder kun je de opdrachten downloaden. De printable bestaat uit 8 kaartjes die je uit kunt knippen en bij de spellen kunt leggen. Ook zit er een scorelijst bij.

Minute to win it opdrachten downloaden


Ik heb geprobeerd om de voorbereidingen zo makkelijk mogelijk te maken. Mocht je aan de slag gaan met de spelletjes, dan wens ik je een hoop plezier!


Bekijk ook mijn andere Paasberichten.

Volg mij op Facebook, Instagram, Pinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie.Als je dit bericht gaat pinnen, wil je dan onderstaande afbeelding gebruiken? Verticale plaatjes doen het beter in het Pinterest-overzicht ;-) Alvast bedankt!

minute to win it spelletjes pasen pinterest

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot de freebies pagina

mizflurry freebies kinderen creatief

Als lid van de MizFlurry nieuwsbrief krijg je toegang tot mijn freebies pagina. Hier staan nog meer gratis downloads, exclusief toegankelijk voor leden. Bijvoorbeeld een handige Feestdagen planner; 11 handige formulieren die je helpen de feestdagen-stress onder controle te krijgen, de 12 maandkalenders met (creatieve) activiteiten, 14 speelrecepten, 3 kerstposters en een pietendiploma. 

Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:

* verplicht veld


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

SintSint