Vind jij een uitgeholde pompoen met een uitgesneden gezicht ook echt bij Halloween horen? Maar heb je een keer een poging gedaan en dacht je dat er geen eind kwam aan dat uithollen? Of werd de structuur van de pompoen zwak? Waarschijnlijk gebruikte je dan de verkeerde techniek en/of het verkeerde gereedschap. In dit bericht vertel ik je hoe je een Halloween pompoen snijden het handigst aanpakt.

Halloween pompoen snijden - zo doe je dat handig facebook afbeelding

Halloween versiering maken

Een leuke pompoen decoratie staat natuurlijk altijd gezellig in de herfst. En een Halloween pompoen versieren is erg leuk om te doen met kinderen. Maar uit ervaring weet ik dat zo’n pompoen uithollen niet zo makkelijk is. Andere jaren heb ik wel eens een poging gewaagd, met een kleinere pompoen (en daar zat ook gelijk een deel van het probleem), en vond ik het eerlijk gezegd een rotwerk. Het ging moeilijk en duurde lang. Dit jaar had ik van mijn schoonmoeder twee (hele) grote pompoenen gekregen, uit haar eigen tuin (!) en daar moest ik natuurlijk wel mee aan de slag. Maar dit keer besloot ik me wat beter voor te bereiden en zocht ik van tevoren op hoe ik dit het handigst kan aanpakken. En dat scheelde een hoop!
Erg belangrijk is natuurlijk het juiste gereedschap en dat heb je waarschijnlijk al in huis. Mijn geheime wapen was gisteren namelijk: een ijsschep. Redelijk scherpe randen en groot schepgedeelte maken dit keukengerei perfect voor deze klus. Verder heb je nog een scherp (aardappelschil)mesje nodig, een grote bak om te inhoud van de pompoen in te doen en eventueel een dunschiller voor mooie effecten (heb ik uiteindelijk niet gebruikt).

pompoen snijset keukenmateriaal

Begin met het uitsnijden van een rechthoek of cirkel aan de achterkant van de pompoen. Wellicht heb je de neiging om dit aan de bovenkant te doen, dat had ik andere jaren ook. Maar dit verzwakt de structuur van de pompoen. Snij je een stuk aan de achterkant uit, dan blijft de pompoen steviger. Zorg ervoor dat het gat groot genoeg is om er in te kunnen met de ijsschep in je hand. Daarom is een grote pompoen makkelijker uit te hollen dan een kleine, ook al is er meer uit te scheppen. Bewaar het uitgesneden stuk; als je helemaal klaar bent, kun je die er als een soort dekseltje weer in doen.

pompoen uithollen begin

Pompoen uithollen

Dan is het tijd voor het pompoen uithollen. Schep gewoon de hele pompoen leeg en stort de smurrie in de bak die je hebt klaar gezet.

pompoen halloween uithollen kinderen
halloween pompoen uithollen smurrie

Pompoen Halloween snijden

Als de pompoen helemaal is uitgehold, kun je het gezicht uitsnijden. Hiervoor kun je een sjabloon gebruiken, maar je kunt ook met een rode viltstift de vormen tekenen en die vervolgens uitsnijden. Ewan heeft in dit geval de vormen getekend en hij ging voor een Kirby gezicht 🙂 Het uitsnijden doe je vervolgens met het scherpe mesje. Wil een stukje er niet uit, dan kun je proberen of het wel lukt als je aan de binnenkant duwt. Of snij het stukje wat er toch uit gaat in kleinere stukjes.

halloween pompoen gezicht


Halloween posters inhoudsblok Heb je deze -gratis- Halloween posters al gezien? Direct te downloaden, zelf printen en ophangen. Happy Halloween!
Bekijk de Halloween posters nu!


Halloween pompoen bewaren

Pompoenen die je hebt uitgehold rotten helaas wel snel. Om dit te voorkomen kun je de binnenkant insmeren met desinfecterende zeep (voor meer tips om een pompoen lang te bewaren kun je ook eens dit bericht eens lezen: Een Halloweenpompoen langer goed houden). En/of de pompoen zo kort mogelijk voor een Halloweenfeestje uit te hollen.

pompoen uithollen bewaren


herfst affirmatie kaartjes Voeg een vleugje herfstmagie toe aan de dag van je kind met deze unieke affirmatiekaartjes. Deze set van 30 kaartjes, verrijkt met retro waterverfillustraties, is dé manier om positiviteit en zelfvertrouwen te stimuleren. Bestel ze nu en download direct!


Pompoenpitten roosteren

En dan heb je een hele bak vol met pompoenpulp, -vruchtvlees, -smurrie en pitten. Ik vond het zonde om hier niets mee te doen. Mack vond het uithollen best zwaar, dus terwijl ik daar mee bezig was, heb ik hem pitten laten uitzoeken in de pompoensmurrie. Die hebben we daarna geroosterd in de oven.
Hij vond het wel even lekker om met zijn handen door de pompoeninhoud te gaan, gelijk een sensorische activiteit, maar op een gegeven moment was hij het zat en mocht ik het zelf doen. Als je alle pitten er uit hebt gevist, spoel ze dan goed schoon met koud water en pluk zoveel mogelijk de oranje resten er af. Ondertussen kun je de over voorverwarmen op 180 graden Celsius en een bakplaat met bakpapier klaarzetten. Smelt ongeveer één eetlepel boter in een steelpannetje. Voeg hier aan de schone en drooggedepte pompoenpitten toe, wat peper en zout naar smaak en roer door. Stort dan de inhoud van het pannetje op de bakplaat, verdeel de pompoenpitten en bak in de oven voor 15 minuten. Vanaf dan kun je iedere vijf minuten de pitten even husselen en controleren of ze al bruin genoeg zijn. Die van ons hebben uiteindelijk 25 minuten gebakken.
De rest van de pompoen hebben we maar weggedaan, het leek me niet meer zo hygiënisch om nog te verwerken in een pompoensoep of -taart na al dat gewroet met onze handen er in.

pompoenpitten

Dat was het; nu heb je een uitgeholde Halloween pompoen en als snack geroosterde pompoenpitten erbij!

halloween pompoen pompoenpitten

Ga jij dit jaar een Halloween pompoen snijden?

Bewaar op Pinterest:
Halloween pompoen snijden - zo doe je dat handig Pinterest afbeelding

Activiteiten voor kinderen en zelfzorg voor moeders

MizFlurry's Maandelijkse InspiratieKit - Vandaag leuke doen doen en herinneringen maken voor later.Ben je op zoek naar manieren om meer plezier te maken met je kind(eren) en tegelijkertijd ook goed voor jezelf te zorgen? Dan is mijn InspiratieKit handig voor jou! Lees er hier alles over: MizFlurry’s Maandelijkse InspiratieKit.


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:

Web Analytics