5 juli 2021

Zelf een aftelkalender maken voor de zomervakantie

Afgelopen zaterdag hebben de kinderen en ik samen een aftelkalender tot aan de zomervakantie geknutseld. Ze kunnen namelijk niet wachten tot die begint 😉 Ik had de hele week al aan Kate beloofd om zo’n kalender te maken, maar ik had nog geen idee hoe we het aan gingen pakken. Toen kwam er een herinnering van vroeger. Mijn moeder maakte namelijk ook regelmatig aftelkalenders om de dagen af te tellen tot we op vakantie naar Zeeland gingen. Het is een scheurkalender geworden, in vrolijke regenboogkleuren. Kijk je mee hoe we hem maakten?

aftelkalender maken zomervakantie

Dit heb je nodig om zelf een scheurkalender te maken

nodig zelf aftelkalender maken

- A5 of A4 papier (wij gebruikten gekleurd papier)

- Als je A4 gebruikt; een schaar of snijmachine

- Een perforator

- Een stukje touw of garen

- Stiften, potloden, stickers en andere dingen om de vellen te versieren

confetti perforator
Confetti uit de perforator..

Zelf een aftelkalender maken

Tel eerst even hoeveel blaadjes je nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met tellen op de dag dat de vakantie begint en nog een extra voor het voorblad. Als je A5 gebruikt, kun je direct beginnen met gaatjes maken aan een van korte kant van het papier. Bij A4 zul je de blaadjes eerst nog moeten halveren. Hiervoor kun je een snijmachine gebruiken of het vel dubbelvouwen en in tweeën knippen langs de vouwlijn.

regenboog gekleurd papier aftelkalender maken

Nu je weet waar de gaatjes zitten, kun je op ieder blad de dag en datum schrijven én hoeveel nachtjes slapen het nog is. Dit heb ik zelf gedaan om een beetje eenheid te houden, maar kinderen kunnen hier natuurlijk ook bij helpen als ze het leuk vinden. Ik heb een zwarte sharpie gebruikt, die heeft een mooie duidelijke streep. (Leg er bij gebruik van Sharpies altijd wel wat onder om je tafel te beschermen.)

blad scheurkalender aftellen vakantie

Daarna kunnen jullie samen de vellen gaan versieren. Hiervoor kun je alles gebruiken wat je maar leuk vindt. Je kunt op ieder blad een tekening maken, stickers gebruiken, een collage maken, stempelen, glitter(stiften) gebruiken, etc. Eventueel kun je ook nog andere belangrijke gebeurtenissen toevoegen. Ik heb bijvoorbeeld ook verjaardagen er op gezet.

laatste dag aftelkalender zomervakantie

Als alle blaadjes klaar zijn, kun je ze aan elkaar maken met het touw of garen. Die doe je door de gaatjes die je gemaakt hebt en je maakt er een knoop in. Ergens ophangen en klaar is je aftelkalender!

scheurkalender maken zomervakantie

Fijne vakantie alvast!


Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of YouTube


Bewaar op Pinterest:
aftelkalender vakantie pinterest

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot de freebies pagina

mizflurry freebies kinderen creatief

Als lid van de MizFlurry nieuwsbrief krijg je toegang tot mijn freebies pagina. Hier staan nog meer gratis downloads, exclusief toegankelijk voor leden. Bijvoorbeeld een handige Feestdagen planner; 11 handige formulieren die je helpen de feestdagen-stress onder controle te krijgen, de 12 maandkalenders met (creatieve) activiteiten, 14 speelrecepten, 3 kerstposters en een pietendiploma. 

Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:

* verplicht veld1 opmerking:

SintSint