woensdag 21 december 2016

Gekleurd zoutdeeg - leuk voor kerstboomhangers

Kerstboompjes van gekleurd zoutdeeg zijn ideaal; nu hoeven de kinderen alleen nog maar de versiering op de boom te verven en na één keer drogen zijn ze al klaar! We gingen aan de slag met groen en geel zoutdeeg en ik ben erg tevreden met het resultaat. Leuk als kerstboomhangers, maar bijvoorbeeld ook om uit te delen in de klas, in plaats van kerstkaartjes. Of om een cadeautje mee te versieren.





De Pin


Toen ik van de week dit idee voor gekleurd zoutdeeg op Pinterest langs zag komen, kon ik alleen maar denken: waarom heb ik hier niet eerder aan gedacht? Dus maandagochtend zijn Kate en ik aan de slag gegaan. De ingrediënten had ik allemaal in huis en Kate en ik knutselen de laatste steeds vaker, erg gezellig.

Ik verwachtte geen problemen eigenlijk, gewoon zoutdeeg maken en daar wat voedingskleurstof aan toevoegen. De vingerafdrukken vond ik wel een leuk idee, maar omdat de jongens nog op school waren toen we de vormpjes in de oven deden, heb ik die stap overgeslagen. Volgens de pin kun je de verf gewoon meebakken.

On the go

Om te beginnen zette ik de ingrediënten klaar. Voor gekleurd zoutdeeg heb je het volgende nodig:

- 2 koppen bloem
- 1 kop zout
- Tot(!) 1 kop water (voeg dus niet alles in één keer toe)
- Voedingskleurstof (ik heb gel gebruikt, gebruik je een vloeibaardere variant dan heb je minder water nodig)



Om alles mooi op de foto te krijgen, heb ik de bloem en het zout op mijn nieuwe bamboesnijplank gestort. Dat werkte voor de foto, maar is verder totaal niet handig. Het werd een enorme zooi toen ik alles in de kom probeerde te krijgen. Dus ik raad je aan om alles gewoon in een kom te mengen ;-).

Eerst meng je de bloem en het zout gewoon met een lepel door elkaar. Daarna voeg je het water toe; eerst de helft en dan steeds een klein beetje tot je de juiste verhouding hebt om er een mooie bal van te kneden: 



Verdeel het deeg in zoveel delen als je kleuren wilt maken. Daarna kun je de voedingskleurstof toevoegen. Dat doe ik altijd met een cocktailprikkertje. Dit is geel:



Dan is het een kwestie van even goed doorkneden. Als je de kleurstof voorzichtig naar binnen vouwt en goed oplet dan kun je dit zonder handschoenen doen en geen vlekken op je handen krijgen. Ben je hier niet zo handig mee, dan is het wellicht een idee om plastic wegwerphandschoenen aan te trekken. 

Als je begint met kneden, merk je eerst nog weinig van de kleur. Daarna krijg je gemarmerd deeg en als je denkt dat het niets meer wordt en je nooit een egaal deeg zult krijgen, moet je nog even doorgaan. Het komt echt goed uiteindelijk.



Dan is het tijd om met de vormpjes uit te steken. Ik legde het volgende klaar:

- Twee matjes om op te werken (dit zijn van die standaard bakmatjes*, maar voor een kinderfeestje heb ik er een stel doormidden geknipt en ik gebruik ze nog steeds veel als ik met de kinderen ga knutselen)
- Koekjesuitstekers*, in dit geval leek een ster mij leuk voor het gele deeg en natuurlijk een kerstboom voor het groene
- Een deeg-, klei- of fondantroller*
- Een bakplaat met bakpapier
- Een rietje om gaatjes mee te maken, zodat het echte hangers worden



Uitrollen en uitsteken maar! Ik had een heel schattig hulpje:



Zo zagen de vormpjes er uit voor het bakken:





En zo erna:





Ik heb de vormpjes een paar uur op 100 graden in de oven gebakken en tussentijds een paar keer gedraaid. Tussendoor moest ik de jongens uit school halen en durfde ik de oven niet aan te laten, maar toen hebben ze wel in een warme oven gelegen. In totaal ruim drie uur.

's Avonds hebben Mack en ik de hangers geschilderd, gewoon met plakkaatverf*. De volgende ochend heb ik Kate een aantal hangers laten versieren met viltstiften.

Go go of no no?

Ik vond dit een leuk knutselproject. De kleuren vond ik wel een beetje flets uitvallen, maar dat was te verwachten aangezien ik pastelkleuren gebruikte. Andere jaren ben ik al aan de slag gegaan met wit zoutdeeg (link en link) omdat ik de gewone kleur van zoutdeeg zo saai vind. Dus ik vond dit sowieso een verbetering. Het deeg is makkelijker te verwerken dat het hele witte deeg met maïzena.

Uit één lading maak je ongeveer veertig hangers; genoeg dus om aan een grote klas of twee kleine klassen uit te delen dus (en er een paar voor jezelf te bewaren) of om een kerstboom mee te versieren. Go go dus :)

Hier nog wat foto's van het eindresultaat:



Met twee zwarte streepjes lijkt een ster al gauw op een Mario-ster :D



Op de achterkant kun je de naam van de kunstenaar en het jaartal schrijven. Leuk voor later!



Schrijf een leuke kerstwens op de hangers en deel ze uit.

Tips

- Werk de vormpjes af met een laagje lak, ModPodge glans* of desnoods oude blanke nagellak. Zo krijgt vocht geen kans om ze aan te tasten en gaan ze heel lang mee. Zoals je op onderstaande foto kunt zien (rechts is met lak) maakt het de hangers ook iets mooier, omdat ze er niet meer zo uitgedroogd uitzien.



- Wil je helemaal snel klaar zijn na het bakken? Laat de kinderen de hangers dan versieren met stiften. Gelijk droog! Of ga zelf aan de slag met een zwarte fineliner (ik gebruikte deze fineliner*).

- Geen (grote) oven? Zoutdeeg droogt ook gewoon in de lucht uit tot hard, alleen duurt het dan een paar dagen.


Heb jij al kerstboomhangers geknutseld dit jaar?



Bekijk ook mijn overzichtspagina kerst.

Heb je mijn overzichtspagina met alle geteste pins of knutselprojecten al gezien?

* Dit bericht bevat affiliate links. Dit betekent dat als je een product koopt via een van deze links dat ik een percentage van de opbrengst krijg. Gemak voor jou en een kleine ondersteuning voor mij.

Volg mij op FacebookInstagramPinterestGoogle+YouTube en/of Bloglovin'




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...