dinsdag 18 december 2012

Recept wit zoutdeeg om kerstboomversiering mee te knutselen

Vorig jaar hebben we het 'gewone' recept voor zoutdeeg gebruikt (gelijke hoeveelheden bloem, zout en water). Dit jaar wilde ik net wat anders doen en kwam ik op dit recept via een oud recept op met maïzena en baking soda uit. Je krijg hiermee spierwitte klei en het drogen zou drie keer zo snel moeten gaan. Dat sprak me wel aan.
Recept wit zoutdeegSpierwitte 'klei' gemaakt van maïzena en baking soda. Wordt hard na drogen, droogt sneller dan zoutdeeg.


Ingrediënten
1/2 kopje maïzena
1 kop baking soda/natriumbicarbonaat/zuiveringszout
3/4 kopje water

Doe alle ingrediënten in een pan en roer ze door elkaar. Verwarm het mengsel op middellaag vuur terwijl je de hele tijd blijft roeren. Als het er uit ziet als aardappelpuree kun je stoppen met roeren en het mengsel in een schaal doen. Bij mij zag het er zo uit:
Laat het afkoelen met een natte doek over de schaal. Als het afgekoeld is, moet je het nog even goed kneden met wat maïzena tot het niet meer plakkerig is. Je kunt de klei dan direct gebruiken of luchtdicht bewaren in de koelkast (de klei op kamertemperatuur gebruiken).

Misschien kun je het zuiveringszout wel vervangen door gewoon zout. Als ik het recept nog een keer ga maken, zal ik dat uitproberen. (JA, dat kan! Ik heb het uitgeprobeerd en beschreven in het bericht: Handafdrukken maken in zoutdeeg - Aangepast recept .) Wil je gekleurde klei maken, gebruik dan met voedingskleurstof gekleurd water.

Gisteren heb ik de klei gemaakt en vanmiddag zijn we er mee aan de slag gegaan. De klei plakte wel aan de tafel vast, maar dat kwam omdat ik te eigenwijs was om er eerst wat maïzena over te verstuiven. Toen ik dat wel had gedaan ging het al een stuk beter. Uitrollen met een deegroller, vormpjes uitsteken en eventueel een gaatje maken met een rietje.

Ik vond deze klei wel moeilijker te verwerken dat het zoutdeeg van vorig jaar, maar dat is ook een jaar geleden dus wellicht herinner ik het me niet goed. Het is erg zacht, waardoor het lastig was om de uitgestoken vorm op het bord/de bakplaat te krijgen. Maar het droogt wel een stuk sneller dan gewoon zoutdeeg. Net als vorig jaar heb ik de versieringen weer laten drogen op de kachel en ze zijn nu, na ongeveer 10 uur drogen, al goed hard, terwijl het vorig jaar meer dan 24 uur duurde. Wil je de versieringen in de oven bakken, doe dat dan een uur op ongeveer 80 graden Celcius en draai alles na een half uur een keer om.

Mack lag te slapen, maar we hebben een afdruk gemaakt van Ewans hand. Het lijkt met leuk om dat ieder jaar te doen en te vergelijken. Ik heb nog wat over voor Macks hand.Bekijk ook mijn overzichtspagina kerst.

Meer DIY's

Dit bericht bevat een affiliate link. Dit betekent dat als je het product koopt via deze link dat ik een percentage van de opbrengst krijg. Gemak voor jou en een kleine ondersteuning voor mij.

Volg mij op FacebookInstagramPinterestGoogle+YouTube en/of Bloglovin'

Schrijf je in voor één van mijn nieuwsbrieven:
* verplicht veld
Soort nieuwsbriefAls je dit bericht gaat pinnen, wil je dan onderstaande afbeelding gebruiken? Verticale plaatjes doen het beter in het Pinterest-overzicht ;-) Alvast bedankt!


8 opmerkingen:

 1. Hallo Fleur,
  Is het of baking soda of bicarbonaat of zout of moet ik alle drie gebruiken?

  Mvg, Jenny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ziet er geweldig uit, ga ik ook doen met mijn klein dochter dank je dat je dit met ons wil delen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lukt het met gewoon zout ook?
  Ik heb net uw recept geprobeerd en schrok wel van de chemische reactie ervan of deed ik iets verkeerd?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is al weer een tijd geleden dat ik dit gemaakt heb, maar ik herinner met geen chemische reactie.. Ik zal het eens proberen met gewoon zout, ik weet niet of dat werkt (of dat het zout juist die reactie geeft?).

   Verwijderen
 4. Heel mooi! Moet je de vormpjes ook vernissen om buiten te kunnen laten hangen ... net zoals bij zoutdeeg?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Superleuk! Ga ik ook eens maken. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Geprobeerd dit te maken, maar het mengsel wordt niet eens hard of ook maar een vorm van stevig.. wat doe ij verkeerd?

  BeantwoordenVerwijderen