Zaterdagavond waren wij te gast bij het Nationale Ballet voor de première van Coppelia. Het was een geweldige bijzondere ervaring. Misschien heb je een afbeelding van Coppelia al voorbij zien komen; een barbie-achtige vrouw in een fuchsia roze jurk en een blonde (gele) pruik. Sprookjesachtig en surrealistisch, precies wat de voorstelling ook was. Lees snel verder voor onze ervaring, zeker als je twijfelt om met je kind(eren) een balletvoorstelling te bezoeken.


Het verhaal van Coppelia

Coppelia gaat over Zwaantje en Frans, een medewerkster van een juicebar en sportleraar, die bijna gaan trouwen. Dan komt Dr. Coppelius in het dorp met zijn muze Coppelia en dit zorgt voor problemen.

 

Een eigentijdse uitvoering

Het ballet Coppelia is al heel oud; reeds in 1870 werd deze voor het allereerst opgevoerd in Parijs. In Nederland zijn verschillende traditionele versies uitgevoerd in de loop der jaren, maar de versie die wij afgelopen zaterdag hebben gezien, is helemaal vernieuwd en eigentijds. Kinderboekenschrijver Sieb Posthuma mocht het decor én de personages vormgeven. Dit deed hij op een kleurrijke en getekende manier waardoor het net is alsof je naar een levend prentenboek kijkt. In het luxe programmaboekje kun je de schetsen zien die hij maakte en ik vond het erg gaaf om te zien hoe die vertaald waren naar het echt.

 

Naar een balletvoorstelling met kinderen

Drie kwartier voor de voorstelling is er een inleiding en op deze manier kun je wat meer achtergrondinformatie over de voorstelling krijgen. Omdat het hele verhaal verteld wordt door middel van dans en (klassieke) muziek is wat extra informatie wel handig. Als je met kinderen bent is het waarschijnlijk handiger om de korte versie van het verhaal, welke je in het programmaboekje kunt vinden, voor te lezen en met ze te bespreken. Zo is het verhaal beter te volgen voor ze. Ook is er een prentenboek van het verhaal te koop en kun je op de pagina over Coppelia een animatievideo van het verhaal bekijken. Ook heel handig ter voorbereiding.

Alhoewel ik zeer vereerd was met de uitnodiging en enthousiast om naar de voorstelling te gaan, vond ik het wel spannend hoe de kinderen het zouden vinden. We zijn gegaan met Ewan en mijn nichtje Steffi, beide 8 jaar oud. Steffi houdt van ballet en had de reclame voor Coppelia op TV al een paar keer langs zien komen en wilde er graag heen. Ewan niet. Maar uiteindelijk vonden ze het allebei leuk. Ewan zei letterlijk ik vond het leuk en soms grappig en spannend.

De voorstelling duurt best wel lang (ongeveer 2,5 uur), maar hier zitten gelukkig wel twee pauzes bij (van 20 minuten). Tijdens deze pauzes zijn we steeds even gaan lopen en in een rustig hoekje hebben Ewan en Steffi stukjes nagedanst uit de voorstelling. Dat had ik niet verwacht van Ewan en was leuk om te zien.

Voor mijzelf was het ook de eerste balletuitvoering die ik ooit zag. Kevin en ik stonden erg te kijken hoe stil de dansers en danseressen dansten. Je hoorde ze amper neerkomen. Of zoals Kevin zei: het is ongelofelijk dat er 30 mensen tegelijk kunnen springen en neerkomen en dat dat minder geluid maakt dan als ik gewoon loop 🙂

De hele voorstelling was eigenlijk gewoon betoverend en een hele mooie ervaring. Het orkest in de orkestbak, de vele kleurrijke dansers op het toneel, het gave decor. Er was steeds zoveel te zien. Wat het voor de kinderen nog extra leuk maakte, waren de twee hondjes Mitzi en Doc. En ook de kinderen die meedansten maakten veel indruk op mijn nichtje.

Ik vond het dus heel goed te doen om met kinderen naar een balletvoorstelling te gaan. De voorstelling Coppelia is ook wel heel geschikt voor kinderen. Misschien het begin van een mooie kersttraditie? Je kunt Coppelia nog bekijken t/m 1 januari, in Amsterdam.

 


NB Wij waren op uitnodiging aanwezig bij deze voorstelling van het Nationale ballet.*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief: