Ewan heeft dit jaar Pokemon gekozen als verjaardagsthema. Daar horen natuurlijk Pokeball cupcakes bij! Afgelopen weekend gaf hij een slaapfeestje en in plaats van taart maakte ik deze cupcakes. Hij heeft ze ook uitgedeeld op school. Ze zijn best makkelijk te maken, ik laat je hier zien hoe.


Benodigdheden Pokeball cupcakes

Om Pokeball cupcakes te maken heb je de volgende dingen nodig:
Cupcakes; zelf gebakken of kant-en-klaar, jouw keuze. In deze beschrijving ga ik uit van twaalf cupcakes, maar dit kun je natuurlijk naar behoefte aanpassen.
Marsepein (of fondant, maar ik vind marsepein lekkerder) in de kleuren zwart, rood en wit. Bijvoorbeeld te koop bij Pipoos, Jamin of de Xenos.
– Een fondantroller* (of iets anders om de marsepein mee uit te rollen).
– Een matje of ander schoon en glad oppervlak om op te werken.
– Een glas of uitsteker ongeveer zo groot als de bovenkant van de cupcakes.
Fondantsnijder of -mesje en eventueel een gewoon mes.
Twee kleine ronde uitstekers die net wat in maat verschillen. Ik gebruikte de achterkant van een spuitmondje en de ring die bij een spuitzak hoort.
– Een (schone!) handdoek waarvan je een stuk vochtig hebt gemaakt. Hiermee kun je steeds je handen en gereedschap schoonvegen. Zo krijg je geen rode stipjes in je witte marsepein en hoef je ook niet steeds naar de kraan te lopen.

Zo maak je Pokeball cupcakes

Nu ben je helemaal klaar om de Pokemon cupcakes te maken. Snijdt, indien nodig, een stukje van de cupcakes, zodat je een platte bovenkant hebt om mee te werken. Neem een stuk van het rode marsepein en rol dit dun uit. Steek daarna met behulp van het glas zes rondjes uit en halveer deze met het mes. Bedek de bovenste helft van iedere cupcake met een halve cirkel van rode marsepein.

 

Verder met het witte marsepein (vergeet niet je handen en gereedschap schoon te maken met de handdoek). Hiervan heb je ook zes grote rondjes nodig, maar ook twaalf kleine rondjes (de kleinste maat). De kleine stippen mogen nog wat dunner zijn, dus steek ze uit aan de rand van je uitgerolde plak marsepein, daar is het vaak het dunst. De grote stippen mogen ook weer gehalveerd en vormen de onderkant van de Pokeball. Leg ze netjes tegen het rode marsepein aan.
Uit het zwarte marsepein druk je twaalf rondjes die net iets groter zijn dan de witte. Ook heb je 24 ‘bandjes’ nodig; kleine rechthoekige stukjes. Deze heb ik gewoon op het oog uitgesneden met de fondantsnijder, de lange rechte lijnen langs de zijkant van de roller (een liniaal zou beter zijn, maar ik was te lui om er één te pakken en af te wassen).
Onderstaande afbeelding zou het een en ander moeten verduidelijken voor zover het nog niet helder was:

Tijd voor de laatste stappen: leg in het midden van ieder cakeje een zwarte stip en daarop weer een witte stip. Aan beide kanten van de stip kom een zwart stukje. Vouw de zijkanten een beetje naar beneden en werk de hoekjes bij de stip een beetje bij. Dit kun je bijvoorbeeld doen met speciaal fondantgereedschap (geen idee hoe zo’n ding heet) zoals op onderstaande foto, met een klein mesje of prikkertje. Druk voorzichtig het puntje richting de cirkel.

En klaar zijn je Pokeball cupcakes! Viel mee toch?

Heb jij een Pokemon-fan thuis?


*Dit bericht bevat een affiliate link. Dit betekent dat als je het product koopt via deze link dat ik een percentage van de opbrengst krijg. Gemak voor jou en een kleine ondersteuning voor mij.

Bekijk ook mijn andere recepten en feestideeën.

Volg mij op FacebookInstagramPinterestGoogle+YouTube en/of Bloglovin’


Als je dit bericht gaat pinnen, wil je dan onderstaande afbeelding gebruiken? Verticale plaatjes doen het beter in het Pinterest-overzicht 😉 Alvast bedankt!
pokemon traktatie pokeball cupcake

Schrijf je in voor één van mijn nieuwsbrieven (en krijg toegang tot de freebies pagina met extra gratis printables):

 

* verplicht veld

Soort nieuwsbrief