Een kindervakantie in het buitenland en de eerste keer vliegen met kind kan een uitdaging zijn. Je slaat aan het googelen op termen als: “wat meenemen in vliegtuig voor peuter”, “kind bezighouden in vliegtuig” en “op reis met kind wat meenemen”. In deze blog deel ik graag mijn tips voor vliegvakantie met kinderen.

tips trucs vliegvakantie kinderen

Zoals beloofd nog een blog over onze vakantie naar Tenerife, inmiddels alweer een maand geleden! Mijn schoonmoeder wilde ons al jaren een keer meenemen op vakantie, het zoeken was alleen even naar het juiste moment. Begin juni hadden de jongens een extra weekje vakantie, door het opsparen van de studiedagen van school, dus dit kwam goed uit. Na lang wachten was het vorige maand zo ver: we gingen vierenhalf uur vliegen naar een tropisch eiland! Hier een verslag, wat foto’s plus handige tips en dingen die we meenamen op vliegvakantie met drie (kleine) kinderen.

 

De voorbereidingen – vakantietips kleine kinderen

De hele week voorafgaand aan de vakantie ben ik bezig geweest met voorbereiden en inpakken. Ik begon met het maken van een paklijst. Dit gaf wat rust in mijn hoofd en ik had het gevoel dat ik al begonnen was met inpakken, zonder dat ik nog maar een tas had aangeraakt. 

 

Paklijst

Op tijd beginnen zorgde er ook voor dat ik nog genoeg tijd had om dingen te kopen die ik nog niet in huis had. Ik vind het altijd leuk om in te kopen voor de vakantie. Denk aan nieuwe tandenborstels voor het hele gezin, reisverpakkingen van verzorgingsproducten (of van die kleine flesje die je kunt vullen met je eigen producten), vliegtuigoordopjes. Tip: vaak is er wel ergens een zonnebrandaanbieding 1+1 gratis, dus controleer dat even online voor je op pad gaat.

 

Wasdag

Op de maandag voor de vakantie hield ik een wasdag. Niets zo vervelend als kleding die je mee wilt nemen op vakantie, maar die niet schoon is. ’s Avonds tijdens een Netflix-sessie heb ik alles opgevouwen (ok ook wat op dinsdag) en wat op de paklijst stond, ging gelijk de tas of koffer in (die stonden naast de kledingkasten). De kinderen hebben alle drie een mooie sporttas met naam van Bulbby. Jaren geleden mee begonnen voor Ewan. De tassen zien er gaaf uit en de kwaliteit is goed, want de tassen zijn nog prima en worden redelijk intensief gebruikt. Op de buitenkant staat hun naam (de jongens hebben ieder een donkerblauwe en Kate een roze) en dat is heel handig om snel te kunnen zien wiens tas het is. Voor de koffers, handbagage en kinderwagen maakte ik deze bagagelabels

 

 

Digitale voorbereidingen

Twee dagen voordat we weggingen had ik de meeste spullen ingepakt, behalve dingen die we echt nog nodig hadden. Op vrijdag ben ik vooral bezig geweest met het voorbereiden van de iPads en telefoons. Ik maakte reservekopieën, zette foto’s op de computer zodat ik genoeg ruimte zou hebben voor nieuwe foto’s en filmpjes, voerde updates uit en zette filmpjes van DVD’s over op de iPads, zodat de kinderen onderweg zonder internet ook filmpjes konden kijken. Ook zorgde ik ervoor dat alle apparaten en powerbanks volledig opgeladen waren voor de reis.

 

Schoonmaken

Op de ochtend van de dag van vertrek deed ik nog een snelle schoonmaak. Even het vaatje wegwassen, bederfelijk eten (alles wat na de vakantie niet meer goed zou zijn) weggooien en de vuilniszakken wegbrengen. Ik stofzuigde de kruimels weg, poetste snel de wc’s en haalde nog een doekje door de gootsteen in de keuken. In het ideale geval had ik ook nog de bedden verschoond, maar daar had ik geen tijd meer voor.

De heenreis

Ik was ontzettend zenuwachtig voor de heenreis. Het was inmiddels alweer tien jaar geleden dat ik voor het laatst gevlogen had en ik heb nooit langere vliegreisjes gemaakt dan een uur. Nu zouden we vierenhalf uur in de lucht zitten en hadden we drie kinderen bij ons waarvan ik geen idee had hoe ze zouden reageren. Een lange vliegreis lijkt een beetje op een bevalling; je hebt van tevoren geen idee van hoe het zal gaan en bent zenuwachtig, iedere keer is anders, op het moment zelf verlies je op een gegeven het besef van tijd, maar de beloning is groot ;-P

 

Handbagage kinderen

De jongens hadden ieder een eigen rugzakje handbagage. Hier had ik het volgende in gestopt:

 

Vliegtuigoordopjes* voor kinderen
– 3DS of 2DS*, met twee spelletjes

– Kinderkoptelefoon, deze gaan niet harder dan 85db en passen goed op kleine hoofden. Voor Kate kocht ik deze roze Philips koptelefoon*, de jongens hadden een blauwe en rode van JVC. Deze bevielen erg goed.

 

– Van de andere oma hadden ze een boekje gekregen voor onderweg.
– Voor Ewan had ik zijn tekenspullen meegenomen, voor Mack een paar treinen, favoriet speelgoed dus.
– Snoepjes, een zakje chips en koekjes.
– Een doorzichtig reisflesje* van 50 ml, gevuld met Roosvicee-siroop. Deze mag je nog net door de douane meenemen en zo had ik toch hun favoriete drinken bij me, dat leek me handig tijdens het opstijgen.
– Lege drinkbekers*, toen we eenmaal door de controles heen waren kon ik deze vullen met water en Roosvicee. Een anti-lekbeker met een rietje is trouwens niet aan te bevelen in het vliegtuig. Door de drukverschillen liep er op een gegeven moment allemaal water (gelukkig geen Roosvicee!) uit Kate haar beker.
– Een klein cadeautje (kleine Nintendo-poppetjes).
– Een setje extra kleding.

 

Onze handbagage

De iPads hadden we in onze eigen handbagage gestopt, evenals de powerbanks. Ook had ik voor Kevin en mezelf een setje schone kleding in de tassen gestopt. Je weet met kinderen immers nooit wanneer het misgaat en over wie het heengaat. Een groot gedeelte van mijn handbagage werd ingenomen door een draagzak voor Kate. Dit was handig, want ik had thuis nog het gewicht van de kinderwagen gecheckt, maar blijkbaar niet goed en de wagen moest gewoon als bagage ingecheckt worden. Toen kon ik haar meenemen in de drager. Wil je de wagen tot aan de gate meenemen, dan kun je beter voor een lichte, opvouwbare buggy gaan. Vergeet ook niet dat het ruim van een vliegtuig nogal vies is, dus mocht je wel je Bugaboo met lichtroze kap meenemen zoals ik, dan is een beschermhoes geen overbodige luxe..

 

Verder kan het handig zijn om alle elektrische apparaten en doorzichtige flesjes met vloeistof in een plastic tasje te doen, ín je handbagage, zodat je tijdens de tassencontrole niet je hele tas overhoop hoeft te halen, terwijl je ook nog op je kinderen wilt letten.

 

De vliegreis

Het vliegen zelf ging eigenlijk best goed. Ja, het duurde lang en Mack en Kate waren het op een gegeven moment wel even zat, ondanks de filmpjes die ik van DVD naar iPpad had gezet. (Ewan heeft geen kik gegeven, maar die was helemaal in z’n element met vierenhalf uur onbeperkt schermentijd), maar er waren geen lange huil- of driftbuien. Ik had verwacht dat Kate nog wel even zou slapen, maar ze viel in slaap tijdens de landing.

Het hotel en eiland

Tenerife is een prachtig eiland en we hebben alle dagen prachtig weer gehad. Iedere dag 27/28 graden en zonnig. Behalve de laatste dag, maar dat kwam eigenlijk ook prima uit. Het hotel was ook heel mooi en op basis van all inclusive. We hadden een hele fijne familiesuite, met twee slaapkamer en twee badkamers en een hele goede ligging ten opzichte van de eetzaal, zwembad en het entertainment. Kortom het was een heerlijke vakantie! Hier nog wat foto’s:

Handige dingen om mee te nemen

Voor de vakantie had ik de volgende dingen aangeschaft:

 

Bubble bum

Toen wij in Keulen waren in november en een taxi naar terug naar het hotel wilden nemen, wilde de taxichauffeur ons niet meenemen, omdat we geen geschikte autostoeltjes bij ons hadden. Om te voorkomen dat we op Tenerife weer met een dergelijk probleem zouden zitten, schafte ik deze opblaasbare stoelverhogers* aan. Superhandig, want ze zijn klein en licht om mee te nemen, en smaller dan gewone verhogers (dus er passen er ook drie naast elkaar, of twee naast de maxicosi), maar voldoen wel aan de Europese veiligheidseisen. Uiteindelijk zijn we niet met de kinderen met een taxi weggeweest, maar ik heb ze wel al een keer uit kunnen lenen voor een kinderfeestje.

 

Hamam handdoeken

Deze handdoeken zijn echt ideaal. Voor wie ze nog niet kent: de doeken lijken van hetzelfde materiaal als een theedoek gemaakt, maar dan in badhanddoekformaat. Ze zijn op te rollen tot een klein en licht pakketje en drogen sneller dan een doek van badstof. Ik kocht er drie bij de HEMA en nog een paar bij de Action.

Zwemluiers en -bandjes

Zwemluiers en opblaasbare bandjes zijn vaak verplicht in zwembaden, dus die kocht ik hier vast om goed voorbereid te zijn.

Crocs

Ik kocht voor alledrie de kinderen een paar leuke Crocs. Star Wars voor Ewan, Minions voor Mack en voor Kate een superschattig klein paars paar. Ze kunnen ze zelf makkelijk aantrekken en de pasvorm is ook goed.

Zomerkleding Next

Een tijdje terug kocht ik al flink wat zomerkleding voor de kinderen (en Kevin) bij de Engelse webshop Next Direct. Ik ben dol op deze winkel; ze hebben leuke en originele dingen voor redelijke prijzen, goede kwaliteit en de kleding wordt gratis binnen één werkdag bezorgd (bij een bestelbedrag van minimaal €20).

 

Zwemkleding van Next Direct

Vliegtips

– Laat je kinderen, als de tijd en omstandigheden dit toelaten, zoveel mogelijk zelf lopen op het vliegveld. De ruimte in het vliegtuig is echt heel klein en het vliegen duurt vaak te lang.

– Ga er maar gewoon niet van uit dat je kind in slaap valt. Gebeurt dit wel dan is het mooi meegenomen, maar zorg voor genoeg entertainment tijdens de reis. De kans is groot dat ze precies tijdens de landing in slaap vallen, hier kan een draagzak ook weer handig zijn voor kleine kinderen.

– Voor de hand liggend, maar toch: ga nog even met je kind(eren) naar de wc en/of zorg voor een schone luier vlak voor vertrek.

– Uiteindelijk werkten snoepjes en drinken beter dan de oordopjes.

Treintje op het vliegveld van Tenerife

Hopelijk heb je wat aan deze tips en trucs voor een vakantie met kleine kinderen. Heb jij nog een goede tip die hier niet bij staat? Laat deze dan gerust achter bij de opmerkingen.

Bewaar op Pinterest:
vakantietips kleine kinderen

Activiteiten voor kinderen en zelfzorg voor moeders

MizFlurry's Maandelijkse InspiratieKit - Vandaag leuke doen doen en herinneringen maken voor later.Ben je op zoek naar manieren om meer plezier te maken met je kind(eren) en tegelijkertijd ook goed voor jezelf te zorgen? Dan is mijn InspiratieKit handig voor jou! Lees er hier alles over: MizFlurry’s Maandelijkse InspiratieKit.


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:

Web Analytics