5 november 2011

Recept cloud dough (Speelchallenge dag 5)

Dag 5 van de Hands on Play Challenge - kliederen met klei was een groot succes :) We zijn vanochtend gelijk begonnen, nog in pyjama, dus het kliederen was niet zo erg. Het was de bedoeling om zelf klei te maken volgens het recept op de site en vervolgens je kind er mee te laten spelen, zónder instructies te geven. En ze te laten experimenteren met allerlei dingen zoals pasta, rietjes, knikkers, etc.

Ik had alleen niet alle ingrediënten van het recept voldoende op voorraad, dus ik besloot een ander recept te gebruiken. We hebben cloud dough gemaakt, een mengsel van bloem en olie. Ik wilde iets maken waar Mack (8 maanden, stopt alles in z'n mond) eventueel ook mee zou kunnen spelen, dus ik heb gekozen voor bloem en zonnebloemolie. Maar je kunt ook bloem en babyolie gebruiken, ruikt een stuk lekkerder!

Cloud dough recept


Een mengsel van bloem en olie, om mee te spelen

Genoeg voor: 1 lading
Bereidingstijd: 5 minuten

Dit heb je nodig:
- Bloem
- (Plantaardige) olie
- Eventueel: voedingskleurstof in poedervorm
- Eventueel: glitters

Zo maak je het:
De verhoudingen zijn 8 kopjes bloem op 1 kopje olie. Maar dit kun je naar eigen inzicht aanpassen, 2 kopjes bloem en een kwart kopje olie werkt ook. Is er een kans dat de kinderen die er mee gaan spelen het mengsel in hun mond stoppen, gebruik dan plantaardige olie zoals zonnebloemolie of olijfolie. Anders kun je ook andere olie, bijvoorbeeld babyolie, gebruiken, dan krijg het mengsel een lekker geurtje. Meng gewoon alles door elkaar en voeg daarna eventueel de kleurstof en de glitters toe.


Oeps
Ik was van plan een mengsel te maken met 2 cups bloem en een kwart cup olie. Ik vroeg Ewan de dop vast van de fles olie te halen en voordat ik het wist had hij een onbekende hoeveelheid bij de bloem gegoten.. Maar dat bleek ook heel goed te werken.

Nichtje Olivia kwam inmiddels even kijken en wilde het ook wel proberen. Zij heeft het recept wel goed gevolgd en eigenlijk kwamen we op hetzelfde spul uit. De textuur van cloud dough is echt heel bijzonder. Ik had er al over gelezen en dan kun je je er niet zoveel bij voorstellen, maar het voelt echt heel erg zacht. Je kunt er vormpjes mee maken, zoals met zand, maar het valt ook weer heel makkelijk uit elkaar.

Olivia en ik hebben wat geëxperimenteerd. Eerst hebben we wat extra olie toegevoegd om te zien wat er gebeurde en daarna wilde ze het kleuren. Dat probeerden we eerst met vloeibare voedingskleurstof, maar dat werkte niet (door de olie?). Ik had ook nog kleurstof in poedervorm en dat werkte wel. Het werd een mooie kleur roze en Ewan kreeg dus ook roze, want hij wilde ook kleuren en had verder geen keus (maar dat vond hij helemaal niet erg). Daarna hebben we aan Olivia d'r deeg nog wat glitterpoeder toegevoegd, waardoor het ook superlekker ging ruiken.

Ik heb Ewan en Olivia gedoseerd dingen gegeven om mee te spelen. Eerst gewoon wat keukendingen, later pompoms, veren en linten. Bij die laatste dingen vroeg Ewan steeds of hij het wel vies mocht maken. Hij maakte een ijsje:

Toen vroeg hij of Thomas er ook bij mocht. Thomas zou hij het liefst overal bij willen, maar dat mag meestal niet. Maar Thomas heeft hij ook heel vaak dubbel en in het kader van de challenge dacht ik dat ik het dit keer maar moest toestaan. Dus één van de Thomassen is nu 'vieze' Thomas. Op dit moment was Ewan al een uur met de cloud dough aan het spelen en door het toevoegen van Thomas kwam daar nog een half uur bij :)

Ewan vond het heel erg leuk en heeft er dus anderhalf uur mee gespeeld. Ik heb er ruim een uur bij gestaan en papa de rest van de tijd. Het was niet de klei van het recept, dat wil ik ook graag nog een keer proberen. En niet zoveel rommel? Dat viel nog wel tegen, maar het was het wel waard :)


Gratis handige printable

Ik heb een printable gemaakt waarin 14 speelrecepten van mijn blog verzameld zijn. Het leek mij handig om ze allemaal op één plek te hebben. Als je ze uitprint en in de keuken bewaard, hoef je niet steeds je tablet of telefoon te ontgrendelen én je hebt altijd snel een knutselidee (voor op een regenachtige dag) voor handen.

Het ene vel bevat recepten die eetbaar en geschikt zijn voor kleine kinderen, zoals een sensory bin, klei recept, eetbare verf, gekleurde spaghetti, peuterlijm, regenboogrijst, gekleurd zoutdeeg en gelatine. Op het andere vel kun je recepten en ideeën vinden voor grotere kinderen, namelijk voor slijm, cloud dough, bellenblaas, puffy paint, verf voor in bad en wit zoutdeeg.Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief en ontvang een link waarmee je -onder andere- deze handige printable kunt downloaden.


* verplicht veld
Soort nieuwsbrief
Meer sensory play ideeën


Sensory tub

sensory tub - speelidee

Gekleurde spaghetti

gekleurde spaghetti - zo maak je het

Recept klei

recept zelf klei maken

Maanzand

maanzand

Regenboogrijst

regenboogrijst

Slijm maken

slijm maken


Volg mij op FacebookInstagramPinterestGoogle+YouTube en/of Bloglovin'

Als je dit bericht gaat pinnen, wil je dan onderstaande afbeelding gebruiken? Verticale plaatjes doen het beter in het Pinterest-overzicht ;-) Alvast bedankt!

1 opmerking:

SintSint