Weer eens wat anders dan stamppotten of gourmetten op pakjesavond; maak Sinterklaas tapas! Minstens zo lekker en ook erg gezellig al die hapjes op tafel. In dit bericht kun je lezen hoe het maken van de Sinterklaas tapas bij ons verliep en kun je inspiratie opdoen voor je eigen heerlijk avondje.

Sinterklaas tapas pakjesavond

Vorige week schreef ik al een post over pakjesavondtradities. Ik had nog geen idee voor welke traditie we eigenlijk zouden gaan. Het plan was om pakjesavond op 4 december met en bij mijn schoonfamilie te vieren en 5 december bij mijn ouders, met mijn zussen, mannen en onze 13 kinderen.

Toen vroeg mijn schoonmoeder of we het konden verzetten naar zondag, omdat ze de hele dag druk was met een afspraak en het feest dan niet kon voorbereiden. Na kort overleg met Kevin besloten we om iedereen bij ons thuis uit te nodigen en dat was gelijk iets nieuws: de eerste pakjesavond bij ons thuis.

 

Nieuw kookboek

Zoals jullie waarschijnlijk weten, hou ik wel van een feestje. In dit geval had ik niet zoveel tijd om voor te bereiden, dus ik besloot me te focussen op lekker eten.  Op de site van Linda had ik gelezen over een heel gaaf kookboek; Het Grote Sinterklaaskookboek.
 

Toegevoegd november 2021: ik zie dat Het Grote Sinterklaaskookboek uitverkocht is en tweedehands best wel duur. Dit is een leuk alternatief

Nu ik zelf een pakjesavond ging organiseren was het wel geoorloofd om dit boek te kopen, toch? Ik bestelde het boek maandagavond online en had het onverwachts snel de volgende middag in huis (de pakketdienst komt bij ons in de straat pas ’s avonds en ik had er helemaal niet aan gedacht dat dit brievenbuspost was, die rond het middaguur komt).

Ik werd helemaal blij van dit boek en ik heb inmiddels al twaalf recepten uit het boek gemaakt. Een aantal wat veel kookboeken in mijn boekenkast niet halen.

 

Sinterklaas hapjes
Een paar van mijn Instagram foto’s, van dingen die ik afgelopen week gemaakt heb.

 


Gerelateerde berichten

Sinterklaasknutsel Piet Mondriaan
Tip: Het grote Sinterklaaskookboek
De Pietenacademie
Recept pepernotenklei
Gratis feestdagen planner – pakket met 11 handige printables


Vrijdag 4 december

De dag begon al vrij hectisch met mijn man die vroeg op zijn werk moest zijn en daardoor mocht ik de kinderen een kwartier eerder naar school brengen, om daar naar de aankomst van Sinterklaas te kijken. Dit had ik sowieso niet willen missen, maar alleen met drie kinderen geeft toch weer een andere dimensie aan het geheel.

Kate had ik een Spaanse jurk met bijpassende schoentjes aangetrokken, kijk nou zo schattig:

spaanse prinses sinterklaas

Stroomstoring

Na het wegbrengen heb ik even koffie gedronken bij mijn ouders, waar mijn zus Alice ook was. Erg gezellig, maar daardoor lag ik wel gelijk achter op schema. Snel naar de supermarkt dus om inkopen te doen voor het eten van vanavond. Dat ging gelukkig goed.

Eenmaal thuis moest ik nog even voor Inpakpiet spelen en had ik ondertussen de TV aangezet. Op een gegeven moment denk ik, verhip de TV is uit. Eerst dacht ik nog dat Kate de afstandsbediening te pakken had gehad, maar het standby-lampje brandde ook niet.

Na een snelle check kwam ik erachter dat de stroom was uitgevallen. Alweer? Anderhalve week geleden hadden we ook al een stroomstoring in Zuilen. Snel mijn moeder gebeld of het bij haar ook was en dat bleek het geval. Ik begon best wel zenuwachtig te worden, want ik had net voor 50 euro boodschappen gedaan en ik moest nog veel bakken en voorbereiden.

 

De middag

Maar eerst moest ik de jongens ophalen en lunchen, daarna zou de stroom vast wel weer terug zijn. Ewan en Mack kwamen helemaal blij uit school en wilden graag nog even op de foto met Sinterklaas.
Sinterklaas op school
Sint zelf had zo te zien een zware ochtend gehad ;P

Daarna gingen we via een snoepje bij oma Toos naar huis en was de stroom nog niet terug. Na de lunch ook niet. Inmiddels kon ik al wel een paar koude dingen maken en gelukkig heb ik een gasfornuis, dus de bisschopswijn was ook veilig.

Op een gegeven moment bereikte mijn mobiel ook het absolute dieptepunt van geen batterij meer en was de stroom nog steeds niet terug. Uiteindelijk hebben we meer dan drie uur zonder stroom gezeten. Daarna kon ik lekker aan de slag en heb ik alles toch nog afgekregen.

cadeautjes bakken saucijzenbroodjes

Het avondeten – tapas

Ik had besloten om voor tapas te gaan als avondeten; de Sint komt tenslotte uit Spanje. Dit stond op het menu de tafel:

– een (kruiden)boterletter
– bietensalade (dip)
– kleine soepstengels en bruschetta’s
knoflookolijven
– zelfgemaakte alioli
– Pietenpakjes en zakjes (bladerdeeghapjes gevuld met verse worst)

sinterklaas pakjes saucijzenbroodjes

– plakjes komkommer
tzatziki
Amsterdamse uitjes
– schijfjes citroen
– stokbrood
– cocktailworstjes
– Sint-stokbroodjes

– zelfgemaakte patatas bravas
– een bord met vleeswaren en halve eieren
kipkluifjes
– kaassoufflés
– Marokkaans brood en sausjes

Sinterklaas tapas pakjesavond traditie

Het was erg lekker.

Ben je nog op zoek naar wat leuk servies om de tapas op te dienen? Misschien heeft bol.com nog wat leuks voor je.

Handige Sinterklaas printables

Pakjesavond

Na de vaat was het tijd voor het Sinterklaasfeest. Kevin moest even naar het toilet en ineens hoorden we dat er iets tegen het raam gegooid werd (wij leven 1 hoog). Snel kijken op het balkon. Het bleken pepernoten te zijn! Gegooid vanuit de tuin, maar Piet was nergens te bekennen natuurlijk. Snel naar beneden en daar stonden alle deuren open; de achter-, voor- en garagedeur. Niemand te zien, maar in de garage lagen wel allemaal cadeautjes! Alles naar boven gesleept en uitgepakt. De kinderen waren erg blij en dankbaar (en grappig).

de zak van Sinterklaas

Het was erg gezellig. Of het een nieuwe traditie wordt, moeten we natuurlijk nog zien, maar ik vond het zeker voor herhaling vatbaar.

Gaan jullie dit jaar iets nieuws doen rond pakjesavond?


Bekijk ook mijn overzichtspagina Sinterklaas.

* In dit bericht staan affiliate links. Dit betekent dat als jij iets koopt via deze link, dat ik dan een percentage van de opbrengst krijg. Dit kost jou verder niets en zorgt ervoor dat ik leuke nieuwe blogs en gratis printables kan maken.

Volg mij op PinterestInstagram of Facebook.

Bewaar op Pinterest:
sint tapas pakjesavond pinterestsinterklaas tapas pinterestSinterklaas tapas pakjesavond

sinterklaas stokbroodjes pinterestsaucijzenbroodjes cadeautjes pinterest

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot de freebies pagina

mizflurry freebies

Als lid van de MizFlurry nieuwsbrief krijg je toegang tot mijn freebies pagina. Hier staan nog meer gratis downloads, exclusief toegankelijk voor leden. Bijvoorbeeld een handige Feestdagen planner; 11 handige formulieren die je helpen de feestdagen-stress onder controle te krijgen, de 12 maandkalenders met (creatieve) activiteiten, 14 speelrecepten, 3 kerstposters en een pietendiploma.


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:

* verplicht veld

Soort nieuwsbrief

Web Analytics