Zoals je misschien al gemerkt had, draait deze blog op Blogger (blogspot). Daar ben ik ooit mee begonnen en hoewel ik heb getwijfeld om over te stappen naar WordPress, heb ik twee maanden geleden besloten om bij Blogger te blijven. Ik was bang voor te veel gedoe bij de overstap, mijn site is nu goed geïndexeerd door Google en ik ben bang om dat kwijt te raken. Bovendien is er met Blogger meer mogelijk dan je denkt (kijk maar eens op www.thewonderforest.com; een prachtige Blogger-site, vind ik). Er is alleen vaak wel wat meer werk voor nodig om dingen voor elkaar te krijgen.
Een van de grootste nadelen van het Blogger-platform vond ik het ontbreken van de plugin CommentLuv, die je bij WordPress-sites vaak ziet. Deze plugin maakt het makkelijk voor andere bloggers die reageren om (een van) hun laatste blogpost te laten verschijnen onder de reactie. Het hele reactiesysteem van Blogger is sowieso niet geweldig. Maar na wat onderzoek kwam ik erachter dat dit toch mogelijk is. In deze post leg ik uit hoe je dat in kunt stellen.

IntenseDebate installeren op je Blogger-blog

Eerst moet je IntenseDebate instellen voor je blog. Via deze site kun je dan later de plugin CommentLuv installeren. IntenseDebate vervangt het standaard Blogger-reactiesysteem.

1. Ga naar https://intensedebate.com/signup en maak een account aan. Zorg ervoor dat de optie “I want to install IntenseDebate on my blog or website” geselecteerd staat:

2. Log in en klik op de link “+ Add blog/site”. Deze vind je onder het tabblad Sites.

– Vul in het volgende scherm de URL van je blog of site in en klik op “Next Step”.

– Nu word je gevraagd een platform te kiezen. Hier kies je natuurlijk voor “Blogger”.

Je krijgt dan het volgende scherm te zien:

Bij 1 kun je aangeven of je IntenseDebate zichtbaar wilt hebben onder al je nieuwe berichten of onder alle berichten. Bij de tweede opties raak je al je bestaande reacties kwijt. Ik raad je aan om dus voor de eerste te kiezen. Het IntenseDebate reactiesysteem wordt dan bij alle nieuwe berichten getoond én de oude berichten die nog geen reacties hadden.
Vervolgens wordt er uitgelegd hoe je eerst een back-up maakt van je Blogger-sjabloon en vervolgens hoe je het sjabloon download. Deze moet je namelijk uploaden bij de laatste stap. De site van IntenseDebate zal dan jouw sjabloon aanpassen. Voor een Nederlandse stap-voor-stap uitleg hoe je het sjabloon download verwijs ik je naar dit bericht (stap 4 onder Back-up maken in Blogger). Mocht er iets mis gaan tijdens de installatie, dan kun je je site makkelijk weer herstellen door dit sjabloon terug te zetten. Selecteer het zo juiste gedownloade bestand bij 5 en klik op “Upload file and continue”.

Vervolgens verschijnt de volgende pagina met uitleg hoe je het aangepaste sjabloon installeert:

In de witte rechthoek bij nummer 2 staat de code van het aangepaste sjabloon. Als je in deze rechthoek klikt, wordt automatisch alle tekst geselecteerd. Kopieer deze code en ga naar je Blogger-sjabloon. Klik op de knop “HTML bewerken” en selecteer dan alle code/tekst. Vervang de oude code met de nieuwe code door te plakken. Druk op “Sjabloon opslaan”.
Test je site, als het goed is, is je reactiesysteem van Blogger nu vervangen door dat van IntenseDebate.

 

IntenseDebate instellingen

Nu is het tijd om je IntenseDebate-account te configureren. Na het klikken op de link “configure this IntenseDebate account”, kom je op de pagina met accountinstellingen terecht.

De Site URL staat waarschijnlijk al goed. Pas je Site Title en de rest van de velden naar wens aan. Hier kun je ook de taal van het reactiesysteem in het Nederlands zetten.  Vergeet niet je wijzigingen op te slaan.

Klik ook even door de andere pagina’s onder “Settings” heen en stel het systeem in zoals jij wilt.

NB Toegevoegd op 29-8-2018:
Als je overgegaat naar https vergeet dat niet de Site URL en Site Feed aan te passen naar https en vervolgens naar Tools > Reinstall te gaan en de stappen te volgen.

 

Commentluv / ComLuv

Com(ment)Luv voor Blogger is een plugin voor IntenseDebate. Deze kun je dus activeren op de pagina Plugins. Zoek de plugin CommentLuv en klik op “Activitate”.

Nadelen IntenseDebate

Ik gebruik het systeem nu een paar maanden en ik ben best tevreden. Er zijn een paar punten waar ik minder blij mee ben:
– Ik vind de standaard opmaak van IntenseDebate nogal druk. Er zijn veel links, tekstvelden, logo’s, etc. Je kunt het een en ander wel uitzetten onder Settings > Layout en zelfs helemaal naar je eigen smaak aanpassen via Custom CSS, maar daar ben je wel weer even zoet mee. Ik heb gekeken naar een alternatief; Disqus, wat ik qua opmaak mooier vond (en zelfs ook een handleiding voor geschreven had), maar toen ik erachter kwam dat je je moest registreren om een reactie achter te laten was het voor mij klaar.
– Je reacties zijn niet meer geïntegreerd in het Blogger-systeem. In het overzicht van Blogger zie je dus niet meer hoeveel gepubliceerde reacties er zijn. Mocht je ooit willen overstappen op weer een ander systeem of terug naar het oude dan ben je waarschijnlijk je IntenseDebate-reacties bij je blogberichten kwijt.
– IntenseDebate zet automatisch een spam-filter aan en modereert berichten voor je. Op zich is dat natuurlijk goed, maar je moet het wel even weten. Bij Settings > Moderation kun je deze instellingen aanpassen. Af en toe inloggen om te kijken of er geen leuke reacties in de spam-folder terecht zijn gekomen kan ook geen kwaad.
Heb jij een Blogger-blog? Wat vind je van het standaard reactiesysteem?

*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief: