19 mei 2016

Uitgebreide pins op Pinterest: wat, waarom en hoe?

Eerder schreef ik al over het bevestigen van je site in Pinterest en hoe je een zakelijk account opzet. Wil je nog een stapje verdergaan dan kun je uitgebreide pins op Pinterest inschakelen. In dit bericht leg ik uit wat rich pins zijn, waarom ze handig zijn en beschrijf ik hoe je ze instelt in Blogger en Wordpress.
Wat zijn uitgebreide pins?

Ken je die recept-pins waarbij je de ingrediëntenlijst al helemaal in de pin ziet staan? Dat is een voorbeeld van een uitgebreide pin. Volgens Pinterest zelf zijn dit "pins waar extra informatie bij wordt getoond". Er zijn zes verschillende soorten pins: artikels, recepten, films, locaties, producten en apps.

Artikelpin

Voor bloggers zijn de artikelpin en receptpins het interessantst, denk ik (en natuurlijk de locatiepin voor reisblogs). Hieronder laat ik het verschil zien tussen een gewone pin en een artikel pin:


Zoals je kunt zien bevat de rich pin veel meer informatie, zoals de blogtitel, artikeltitel, publicatiedatum en naam van de auteur. Daarnaast wordt de zoekopdrachtomschrijving overgenomen én is er nog een mogelijkheid om zelf een beschrijving van de pin toe te voegen (die komt dan onder de naam van de pinner te staan). Bij de gewone pin wordt de zoekopdrachtomschrijving (indien aanwezig) standaard op de plek van de pinbeschrijving geplaatst. De pinner kan deze beschrijving aanpassen of verwijderen en die tekst blijft dan zo, ook wanneer de pin opnieuw gepind wordt. Bij rich pins worden eerder genoemde punten automatisch aangepast zodra je ze wijzigt op je blog. Ook kun je zien dat er bij de rich pin 'Artikel van' staat in plaats van 'Afkomstig van' of 'Bewaard door' en de knop 'Bezoeken' is vervangen door 'Lezen'. 

ReceptpinBij de receptpins zie je dus ook bijvoorbeeld de lijst met ingrediënten en het aantal porties. Om de pins op deze manier weer te geven, moet je je recept wel op een bepaald manier opmaken. Heb je een Wordpress site dan kun je de plug-in Ziplist Recipe hiervoor gebruiken.

Overige uitgebreide pins

Locatiepin 
Bij een locatiepin kun je extra informatie toevoegen zoals een adres of telefoonnummer.


Productpin 
Productpins zijn voornamelijk interessant voor webshops. Deze pins gaan over één product en tonen onder andere de actuele prijs.


Filmpin
Bij een filmpin kun je informatie vinden zoals release-datum, acteurs en beoordeling.


App-pin
De app-pins hebben een knop waarmee je de app direct kunt installeren. Deze kun je alleen zien als je de app opent op je telefoon of tablet.Voordelen uitgebreide pins

- Zoekopdrachtomschrijving wordt automatisch overgenomen en geupdated als jij dat doet. Hierdoor is er meer informatie over de pin beschikbaar, zelfs als deze wordt gepind door een luie pinner en hierdoor worden je pins vaker gevonden.

- Je naam wordt toegevoegd als auteur van het artikel, dus je krijgt de eer die je verdient voor het schrijven van je stukje.

- Uitgebreide pins vallen meer op omdat ze meer informatie bevatten. In het overzicht zie je bijvoorbeeld onder afbeelding van de pin de favicon van een blog staan, met daarnaast de blognaam. Daaronder staat de titel van het artikel dik gedrukt. Ook staan rich pins professioneler.


Handleiding uitgebreide pins inschakelen Wordpress

1. Zorg ervoor dat je een zakelijk Pinterest-account hebt.

2. Ga naar je Wordpress Dashboard en schakel de OpenGraph Meta Data in bij de Yoast SEO. (Ik ga er vanuit dat de meeste bloggers deze plug-in geïnstalleerd hebben, anders moet je dat natuurlijk eerst even doen).

Dit doe je door bij de bij het Yoast SEO menu (1) naar 'Sociaal' (2) te gaan en vervolgens klik je op het tabje 'Facebook' (3). Controleer hier of "'Open Graph'-metadata toevoegen" op 'Ingeschakeld' staat (4). Vergeet niet de wijzigingen op te slaan. Zie ook onderstaande afbeelding:3. Vervolgens moet je een link van je blog testen en valideren met behulp van de Pinterest url debugger: https://developers.pinterest.com/tools/url-debugger/

Ga naar een blogbericht en kopieer de url. Plak deze url vervolgens in het validatieveld:Klik op "Validate". Als het goed is, krijg je nu de melding dat je pins goedgekeurd zijn. Klik op de grijze knop met de tekst "Apply now". Er verschijnt een tekst dat je ze de pin gaan 'reviewen' en je een e-mail zult ontvangen met de volgende stappen, maar mijn ervaring is dat de uitgebreide pins na een paar minuten al werken.

NB Je hoeft overigens niet al je pagina's te valideren; één is vaak al genoeg.

Handleiding rich pins inschakelen Blogger


1. Zorg ervoor dat je een zakelijk Pinterest-account hebt.

2. Maak een back-up van je Blogger sjabloon (zo doe je dat: Back-up maken in Blogger > stap 4). Klik dan op de knop 'HTML bewerken' onder het screenshot 'Live op Blog'.

3. Zoek de head-tag (meestal in de eerste 10 regels code). Op de eerstvolgende regel na
<head></head>
plak je de volgende code:

<br />

Hierbij vervang je "NAAM VAN JOUW SITE" natuurlijk met de naam van je blog.

4. Sla het sjabloon op door op de oranje knop met de tekst "Sjabloon opslaan" te klikken.

5. Nu we toch bezig zijn is het gelijk een mooi moment om even te controleren of je zoekopdrachtbeschrijvingen per bericht ingeschakeld zijn. Dit is niet alleen handig voor de beschrijvingen op Pinterest, maar natuurlijk ook voor je gewone SEO. Ga naar 'Instellingen' - 'Zoekvoorkeuren' en klik op 'Bewerken' bij "Metatags" - "Omschrijving".

Controleer hier of "Zoekbeschrijvingen inschakelen" op 'Ja' staat. In het veld onder deze keuze kun je de metabeschrijving voor de gehele blog opgeven en 'Ja' selecteren zorgt er ook voor dat er bij iedere blogpost aan de rechterkant een veld "Zoekopdrachtbeschrijving" verschijnt. Sla de wijzigingen op.6. Vervolgens moet je een link van je blog testen en valideren met behulp van de Pinterest url debugger: https://developers.pinterest.com/tools/url-debugger/

Ga naar een blogbericht en kopieer de url. Plak deze url vervolgens in het validatieveld:Klik op "Validate". Als het goed is, krijg je nu de melding dat je pins goedgekeurd zijn. Klik op de grijze knop met de tekst "Apply now". Er verschijnt een tekst dat je ze de pin gaan 'reviewen' en je een e-mail zult ontvangen met de volgende stappen, maar mijn ervaring is dat de uitgebreide pins na een paar minuten al werken.

NB Je hoeft overigens niet al je pagina's te valideren; één is vaak al genoeg.


Hopelijk is het zo duidelijk, veel plezier met je uitgebreide Pinterest Pins!Meer Pinterest-tips


Handleiding: een Pinterest-pin, -bord of -profiel embeddenHandleiding: een geheime lange Pinterest-afbeelding toevoegenPinterest site bevestigen - Handleiding voor Blogger & Wordpress

Nieuwsbrief

Vond je dit een handig artikel? Schrijf je dan in voor mijn Bloggers Nieuwsbrief en ontvang een mail als ik een nieuwe blog- of Pinteresthandleiding heb geschreven.

* verplicht veld
Soort nieuwsbrief


Overzichtspagina met digitale (blog) tips

Volg mij op FacebookInstagramPinterestGoogle+YouTube en/of Bloglovin'