Deze week heb ik iets voor het eerst gedaan: slijm maken. Onwerkelijk voor de DIY/knutsel/mamablogger die ik ben, ik weet het 😉. En ik vond het nog niets eens zo makkelijk. Maandag was ik speciaal naar de winkel gegaan om contactlenzenvloeistof (met Borax) te kopen, maar ik was vergeten mijn lijmvoorraad te checken. En lijm is toch wel behoorlijk essentieel voor goed slijm. Gisteren ging ik daarom op pad om goede lijm te scoren en ik kwam met verschillende soorten thuis. Het leek me leuk om slijm met vier verschillende soorten lijm te maken en te kijken welke voor het beste resultaat zorgt. Lees snel verder voor ons oordeel.
Benodigdheden slijm maken
Als basis voor dit onderzoek heb ik het slime recipe van Elmer's Glue gebruikt. Hiervoor heb je 4 oz (is ongeveer 110 ml) lijm nodig, een halve eetlepel baking soda*, één eetlepel lenzenvloeistof en voedingskleurstof. Als je het leuk vindt, kun je er ook nog glitters aan toevoegen en zo glitter-slijm maken.
NB Via bol.com kun je allerlei soorten lijm en slijmbenodigdheden kopen. Wij hebben zelf glitter, metallic en colour changing lijm uitgeprobeerd, dat gaf een erg gaaf resultaat.

Gerelateerde berichten
Recept cloud dough
Recept klei
Recept wit zoutdeeg
Recept bellenblaas; voor grote bellen
Meer sensory play ideeën
De vier soorten lijm
De vier soorten lijm die we getest hebben voor het slijm maken, waren: zelfgemaakte lijm, Wibra kinderlijm, Pritt knutsellijm en Hema bureaulijm.

Slijm met Hema bureaulijm
We begonnen het slijm maken met de Hema bureaulijm. In één flesje zit 100 gram, dus we hebben het hele flesje in één keer leeggeknepen in een bakje. Omdat de buitenkant van het flesje wit was, dacht ik dat de lijm ook wit zou zijn, maar die was dus doorzichtig. Daarna hebben we een halve eetlepel baking soda er bij gegooid en heel goed geroerd, zodat we zo min mogelijk klontjes zouden hebben. Vervolgens een scheutje contactlenzenvloeistof, omdat er op deze pagina (ooit) stond dat je maar een kwart eetlepel nodig zou hebben. Weer goed roeren. Toen hebben we een beetje rode gel voedingskleurstof van Wilton toegevoegd en rode glitters van de Action. Het bleef nog best plakkerig, dus ik heb nog aardig wat scheutjes lenzenvloeistof toe moeten voegen voordat we goed slijm hadden dat niet aan je handen bleef plakken. Maar toen hadden we wel heel mooi rood glitterslijm:

Slijm met Wibra Kinderlijm
Daarna was het tijd voor de Wibra Kinderlijm. Deze lijm is ook doorzichtig en zit in een wat grotere fles, dus ik heb precies 100 gram afgewogen. Weer de halve eetlepel baking soda erbij en goed roeren. Toen heb ik alvast de kleurstof toegevoegd, dit keer een oranje gel voedingskleurstof. Er even doorroeren en toen was het tijd voor de lenzenvloeistof. Dit keer heb ik de scheutjes geteld en ik kwam uit op zes scheutjes voordat het slijm niet meer plakkerig was. (Tip: voeg steeds een scheutje toe en roer het goed door. Haal het niet uit het bakje voordat het slijm uit zichzelf van de randen loskomt, anders krijg je een enorme kliederboel.) Gouden glitters maakten deze slijm af.

Slijm met zelfgemaakte lijm
Toen maandag de lijm op was, heb ik een poging gedaan om zelf lijm te maken met behulp van het recept zelf lijm maken van 24 Kitchen. Dit was op zich een heel leuk experiment, maar eer dat de lijm was afgekoeld, was het alweer tijd voor het avondeten. Ik heb het afgedekt en de volgende dag zag het er zo uit:

Een beetje vast, maar het het leek me toch leuk om te testen. Vooral omdat dit een uitkomst zou kunnen bieden als je geen lijm in huis hebt en toch graag slijm met lijm wil maken (de ingrediënten zijn melk, azijn, baking soda en water; dat heb ik altijd wel in huis). Helaas was dit geen succes. Ik heb weer dezelfde stappen gevolgd, maar na vier scheutjes lenzenvloeistof zag ik al dat dit niets ging worden. Het was totaal niet plakkerig en gewoon uit elkaar te trekken. Experiment mislukt.

Slijm met Pritt
Tot slot ging ik aan de slag met Pritt knutsellijm*. Deze lijm is wit, net zoals Elmer's Glue. In een flesje zit ook 100 gram, dus we hebben weer het hele flesje gebruikt. Halve eetlepel baking soda, goed roeren, rode kleurstof, goed roeren, vijf scheutjes lenzenvloeistof, roeren, witte glitters en weer roeren. Wat opviel bij deze lijm was de geur. De andere soorten lijm waren vrijwel geurloos en dat is eigenlijk wel fijn. (Deze lijm vind ik trouwens wel echt superfijn om mee te werken bij papierknutsels.)
Achteraf gezien ben ik misschien iets te scheutig geweest met de contactlenzenvloeistof en was vier misschien ook wel genoeg geweest. En dan nog de kleur: die werd roze, omdat de lijm wit is. Ik heb wel drie keer de voedingskleurstof toegevoegd, maar het werd niet echt rood.
Achteraf gezien ben ik misschien iets te scheutig geweest met de contactlenzenvloeistof en was vier misschien ook wel genoeg geweest. En dan nog de kleur: die werd roze, omdat de lijm wit is. Ik heb wel drie keer de voedingskleurstof toegevoegd, maar het werd niet echt rood.

Volg je mijn Pinterest-bord Activiteiten met kinderen al?
Conclusie slijm maken, welke lijm?
Over slijm met zelfgemaakte lijm kunnen we kort zijn: dat werkt niet. De slijm op basis van de Hema bureaulijm en Wibra kinderlijm leken veel op elkaar. Dat is ook niet zo gek, want het is waarschijnlijk bijna hetzelfde spul. Ik vond deze slijm mooi, zeker met de glitters; een beetje transparant en fijn spul om mee te spelen. De slijm op basis van Pritt knutsellijm was op zich prima, maar de geur stond mij een beetje tegen en ik vond het jammer dat ik de kleur niet goed kreeg. Overigens mengden de drie soorten die gelukt waren prima samen, zoals je op onderstaande foto kunt zien. Als ik weer lijm ga kopen om slijm te maken, dan zou ik kiezen voor doorzichtige lijm.

Kant-en-klare slijmpakketten
Heb je geen zin om alle ingrediënten los bij elkaar te zoeken of ben je op zoek naar een leuk cadeautje, dan zijn deze kant-en-klare pakketten misschien wel wat voor je:
Gratis handige printable
Bij deze blogpost heb ik een download gemaakt waarin precies staat wat je nodig hebt om slijm te maken en hoe je het maakt, plús nog dertien andere sensory play-recepten.
Dit is een printable waarin ik 14 speelrecepten van mijn blog heb verzameld. Het leek mij handig om ze allemaal op één plek te hebben. Als je ze uitprint en in de keuken bewaard hoef je niet steeds je tablet of telefoon te ontgrendelen én je hebt altijd snel een knutselidee (voor op een regenachtige dag) voor handen.
Dit is een printable waarin ik 14 speelrecepten van mijn blog heb verzameld. Het leek mij handig om ze allemaal op één plek te hebben. Als je ze uitprint en in de keuken bewaard hoef je niet steeds je tablet of telefoon te ontgrendelen én je hebt altijd snel een knutselidee (voor op een regenachtige dag) voor handen.
Het ene vel bevat recepten die eetbaar en geschikt zijn voor kleine kinderen, zoals een sensory bin, klei recept, eetbare verf, gekleurde spaghetti, peuterlijm, regenboogrijst, gekleurd zoutdeeg en gelatine. Op het andere vel kun je recepten en ideeën vinden voor grotere kinderen, namelijk voor slijm, cloud dough, bellenblaas, puffy paint, verf voor in bad en wit zoutdeeg.

Meer sensory play ideeën
Recept cloud dough

Recept cloud dough
Sensory tub

Sensory tub
Gekleurde spaghetti

Sensory tub
Recept klei

Recept klei
Maanzand

Maanzand
Regenboogrijst

Regenboogrijst
Wat is jouw favoriete lijm om slijm mee te maken?
Meer speel- en knutselideeën
Volg mij op Pinterest, Twitter, Facebook of Instagram
* Dit bericht bevat affiliate links. Dit betekent dat als je een product koopt via een van deze links, dat ik een percentage van de opbrengst krijg. Gemak voor jou en een kleine ondersteuning voor mij.
Bewaar voor later op Pinterest:



Geen opmerkingen:
Een reactie posten