Wil jij een mooie Sinterklaastaart maken, bijvoorbeeld om de show te stelen op pakjesavond? Ga dan aan de slag met dit taart recept; een chocolade dripcake met speculaascrème en mandarijnenbiscuit. Dit Sinterklaas gebak versier je vervolgens met allerlei Sinterklaas lekkernijen om er een supergave stapeltaart van te maken.

sinterklaastaart maken dripcake met speculaascreme

Voor het maken van deze mooie taart heb ik heel veel aan de site Laura’s Bakery gehad (ken je haar bakboek* al?) Op deze site vertelt ze onder andere precies hoe je een dripcake kunt maken en ook heb ik haar recept voor botercrème gebruikt als basis voor de speculaascrème. Neem zeker eens een kijkje dus!

 


Gerelateerde berichten

Tip: Het grote Sinterklaaskookboek
Sinterklaas-tapas – nieuwe pakjesavondtraditie
Sinterklaasknutsel Piet Mondriaan
Aftelkalender Sinterklaas knutselen
Recept pepernotenklei
Gratis feestdagen planner – pakket met 11 handige printables


 

Recept Sinterklaastaart maken

Het recept voor deze Sinterklaas taart bestaat eigenlijk uit drie delen, namelijk de biscuittaarten met lichte mandarijnensmaak, de speculaascrème en de ganache voor de drips en het chocoladeglazuur op de bovenkant. Het is een stapeltaart; je zet dus twee taarten op elkaar. Dit maakt het dripeffect nog cooler. Tot slot ga je de taart versieren met allerlei Sinterklaas snoepgoed voor een super lekkere taart. Deze Sinterklaas taart bakken zal je wel wat tijd kosten, maar ik vond het erg leuk om te doen.

Als je liever voor simpel gaat, dan kun je beter kant-en-klare dripcakes bij de HEMA bestellen en die versieren met Sinterklaas snoep. Dan heb je geen Sinterklaas smaken zoals speculaas in de taart zelf en ben je wat meer geld kwijt, maar kun je nog steeds indruk maken in een fractie van de tijd.

Recept biscuittaart mandarijn

Ingrediënten voor de taart van 26 cm 
NB ik heb twee bakvormen van 26 cm gebruikt en het beslag hierover verdeeld
– 8 eieren (op kamertemperatuur)
– 240 gram suiker
– 200 gram zelfrijzend bakmeel
– 40 gram maïzena
– snufje zout
– rasp van 3 mandarijnen (goed schoongeboend)

Ingrediënten voor de taart van 19 cm
NB deze taart heb ik wel in één vorm gebakken
– 4 eieren (op kamertemperatuur)
– 120 gram suiker
– 100 gram zelfrijzend bakmeel
– 20 gram maïzena
– snufje zout
– rasp van 1 mandarijn (goed schoongeboend)

Bereidingswijze biscuittaart

Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng de suiker en eieren in een mixerkom en klop vervolgens 10 minuten op de hoogste stand. Ondertussen kun je een bakvorm invetten en bekleden met bakpapier. Zeef het zelfrijzend bakmeel en de maïzena boven een grote kom en meng het door elkaar. Boen de mandarijnen schoon en rasp de oranje schil. Als de 10 minuten voorbij zijn, kun je voorzichtig alle ingrediënten door elkaar spatelen in de grote kom (de 8 eieren nemen als het goed is nogal in volume toe). Giet het beslag vervolgens in de bakvorm(en) en bak de taart van 26 cm 35 tot 45 minuten in het midden van de oven. Herhaal voorgaande stappen voor de kleinere taart. De taart van 19 cm bak je 30 tot 35 minuten.
Deze stap kun je een dag van tevoren doen. Als de taarten helemaal zijn afgekoeld, kun je ze bewaren door ze te verpakken in aluminiumfolie. Voordat je verder gaat naar de volgende stap, is het belangrijk dat de taarten helemaal zijn afgekoeld.

 

Speculaastaart – vullen en afsmeren

Deze taart is een speculaas- en chocoladetaart. Voor het speculaasgedeelte ga je een speculaascrème maken. Dit is botercrème waar je speculaas- en koekkruiden aan toevoegt. Ik heb het basisrecept botercrème gebruikt van Laura’s Bakery en hier de kruiden aan toegevoegd. Om de twee taarten te kunnen vullen en afsmeren, heb je de volgende hoeveelheden nodig:

Ingrediënten speculaascrème 
– 55 gram bloem
– 300 ml melk
– 250 gram roomboter (op kamertemperatuur)
– 250 gram poedersuiker
– 1 theelepel vanille extract
– 3 theelepels koek- en speculaaskruiden

Met deze ingrediënten kun je de bereidingswijze van Laura volgen.

De taarten heb ik gevuld met een laagje Nutella en speculaascrème. (Het vullen van een taart is trouwens niets anders dan hem door midden snijden en vervolgens te besmeren met de hazelnootpasta en botercreme en vervolgens weer de twee lagen op elkaar te leggen. Heb je de grote taart in twee vormen gebakken, dan hoef je hem niet open te snijden, maar smeer je de bovenkant van één taart in en leg je de andere er bovenop.)

Vervolgens smeer je de taart af (smeer je de bovenkant en zijkanten in) met de speculaascrème. Hoe je dat mooi strak doet, kun je lezen in dit artikel: How to taart strak afsmeren.  Als je dit gedaan hebt, laat je het geheel opstijven in de koelkast, terwijl je aan de slag gaat met de ganache.

sinterklaastaart vullen afsmeren nutella speculaascreme


Gerelateerde berichten

20 schoencadeautjes tot 5 euro
Tips en ideeën voor leuke cadeaus voor kinderen
Gratis feestdagen planner – pakket met 11 handige printables


 

Dripcake versieren

Ook voor de how to dripcake kwam ik bij Laura terecht. Hiervoor heb je dus een wat dikker ganache nodig. Voor de twee taarten heb ik wat meer ganache gemaakt dan in het recept stond en de volgende hoeveelheden gebruikt:
Ingrediënten dripcake ganache
– 300 gram pure chocola
– 200 ml slagroom
– 2 klontjes boter

In het bericht op Laura’s Bakery kun je precies lezen hoe je de ganache maakt. Hou er rekening mee dat het best wel even duurt voordat alle chocola is gesmolten en daarna moet het weer afkoelen om de juiste dikte te krijgen om de drips te maken.

Als je klaar bent met het maken van de drips en de bovenkant ook van een laagje ganache is voorzien, kun je de taarten voorzichtig op elkaar zetten en is het tijd om het gebak te versieren.

sinterklaas taart chocolade dripcake versieren

De taart kun je versieren met van alles en nog wat, bijvoorbeeld kleine chocoladeletters, pepernoten, witte chocolade pepernoten, marsepein, snoepgoed, etc. Ik heb gekozen voor de volgende lekkernijen:
– Pepernoten
– Kruidnoten
– Schuimpjes
– Tum tum
– Chocolade pepernoten
– Schuddebuikjes

sinterklaastaart dripcake versieren

 

Zoals je kunt zien op onderstaande foto heb ik de onderste rand versierd met de speculaas Schuddebuikjes, dit zijn eigenlijk gewoon minipepernoten. En verder heb ik het snoepgoed er gewoon opgelegd en er nog wat Schuddebuikjes overheen gestrooid.

sinterklaastaart maken dripcake speculaas creme

Voor het maken van deze taart zijn de volgende producten heel handig en te bestellen via bol.com:

 

In dit bericht kon je lezen hoe je een Sinterklaastaart kunt maken. Eerst bak je twee maten biscuittaarten met mandarijnensmaak, vervolgens vul je de taarten met Nutella en speculaascrème en smeer je ze af met de speculaas botercrème. Daarna maak je er een dripcake van met ganache en versier je hem met allerlei Sinterklaas lekkernijen.

Wat ga jij dit jaar maken voor pakjesavond?

Bewaar op Pinterest:
Sinterklaas taart ideeën Pinterestsinterklaastaart maken dripcake how to pinterestsinterklaastaart maken recept pinterest

Activiteiten voor kinderen en zelfzorg voor moeders

MizFlurry's Maandelijkse InspiratieKit - Vandaag leuke doen doen en herinneringen maken voor later.Ben je op zoek naar manieren om meer plezier te maken met je kind(eren) en tegelijkertijd ook goed voor jezelf te zorgen? Dan is mijn InspiratieKit handig voor jou! Lees er hier alles over: MizFlurry’s Maandelijkse InspiratieKit.


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:

Web Analytics