In dit bericht staat heel veel herfstactiviteiten verzameld; voor kinderen, kleuters en peuters. Ideeën voor in de herfstvakantie, knutselinspiratie, dagjes weg en meer. Dus weet je even niet wat je moet doen deze herfst? Scroll dan snel verder!

herfst activiteiten

De productlinks in dit bericht zijn bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Herfstactiviteiten kinderen

Niet alle activiteiten zijn even geschikt voor elke leeftijd. Daarom een splitsing tussen activiteiten voor schoolkinderen en jongere kinderen, zoals peuters (en kleuters).

 

Activiteiten voor schoolkind

herfst activiteiten kinderen

 

Naar het bos

In het herfst naar het bos is voor ons echt een traditie. De bomen hebben dan prachtige kleuren en het is vaak nog niet al te koud. Soms wel nat en modderig, maar dat heeft ook wel weer zijn charme. Dus laarzen aan, een tas mee voor herfstschatten en je kunt op pad. Met wat grote kinderen kun je al wat langere wandelingen maken en het is ook leuk om eens een bos wat verder weg uit te zoeken dan het dichtstbijzijnde bos. Op Kidsproof kun je per regio op leuke boswandelingen zoeken. En wat dacht je van een lekkere herfstpicknick om een leuke middag compleet te maken?

Herfstbladeren persen

Wat te doen met de herfstbladeren die gevonden en verzameld zijn? Ze in het tasje laten zitten is geen succes, weet ik uit ervaring.. Als je ze perst, krijg je mooie droge bladeren, die je kunt gebruiken ter decoratie of om mee te knutselen. Moest jij op de middelbare school ook een herbarium maken? Ik wel. We hadden thuis een echte bloemenpers, die je met van die schroefjes aan moest draaien. (En waarin je meestal nog een blad van een oudere zus vond, zodra je hem in gebruik nam.) Tegenwoordig zijn er weer allerlei bloemenpersen te koop, met vrolijke prints.

Maar je kunt het ook op deze manier doen: leg het gevonden blad tussen twee stukjes keukenrol en plaats dit tussen de bladzijden van een dik boek. Leg er vervolgens een stapel andere zware boeken op en wacht een week. Dan is je gedroogde blad klaar.

Een herfstrecept maken

Ik vind het heerlijk om in de herfst lekker in de keuken bezig de zijn. Er zijn zoveel lekkere recepten die je dan (weer) kunt maken. Wat dacht je van een appeltaart, koekjes bakken, appelmoes maken of lekkere pannenkoeken. Of ga je liever voor wat hartigs zoals een stevige stamppot of soep? Supergezellig om dit samen met je kind(eren) te doen en later lekker te smullen van jullie kookkunsten.

Een kopje met vogelvoer maken

In de herfst kan het al behoorlijk koud worden en kan het lastiger worden voor de vogeltjes om voedsel te vinden. Je kunt ze een beetje helpen door wat voedsel op te hangen in de tuin of op het balkon. Kant-en-klare voederballen zijn een optie, maar het is natuurlijk ook superleuk om zelf iets te maken. Met vogelzaad, ongebrande noten, gelatine, bloem, een kopje en stokje kom je een heel eind. Lees hier hoe je het precies aanpakt: vogelvoer in een kopje.

Geocaching

Wandelen in de herfst heb ik hierboven al genoemd, maar wandelen met een doel maakt het voor sommige kinderen net wat aantrekkelijker. Heb je wel eens van geocaching gehoord? Dit is een soort speurtocht met GPS (dit heeft vrijwel iedere smartphone). Linda legt het uitgebreid uit in dit bericht: Is geocaching met kinderen leuk? En mocht het weer onderweg toch een beetje tegenvallen? Dan kun je thuis na afloop lekker in bad gaan en/of weer opwarmen met een warm kopje thee of chocolademelk.

Bij een sportwedstrijd kijken

Soms is het weer gewoon echt niet goed om te kijken bij een sportwedstrijd. Ik herinner me vele koude voetbalwedstrijden langs de lijn waarbij ik stond te kleumen (al leek het eerste kwartier van de eerste helft altijd het ergst). Het vooruitzicht op een lekker warm bakje patat sleepte me er altijd wel doorheen 😉 Maar als het weer redelijk is, kan het heel leuk zijn om bij een sportwedstrijd te gaan kijken, bijvoorbeeld van een vriendje, vriendinnetje of een familielid. Of echt een grote wedstrijd in een stadion.

Herfstfotoshoot

Fotoshoots, ik doe ze veel te weinig met mijn kinderen, terwijl ik het eigenlijk heel leuk vind om te doen. De enige shoot die ik ieder jaar trouw doe is die op de eerste schooldag. Maar het lijkt me erg leuk om een keer de camera mee te nemen naar het park, de kinderen kleren herfstige kleuren en regenlaarzen aan te doen en ze lekker in een berg bladeren te laten spelen en daar dan foto’s van te maken. Je kunt natuurlijk ook een professionele fotograaf inhuren en een familieshoot doen, ook erg leuk voor later.


herfst affirmatie kaartjes Voeg een vleugje herfstmagie toe aan de dag van je kind met deze unieke affirmatiekaartjes. Deze set van 30 kaartjes, verrijkt met retro waterverfillustraties, is dé manier om positiviteit en zelfvertrouwen te stimuleren. Bestel ze nu en download direct!


Herfstactiviteiten peuters

herfst activiteiten peuters en kleuters

Naar het park

Het bos kan soms nog wat te ver of te lang lopen zijn voor die kleine peuterbeentjes, maar het park is altijd leuk in de herfst. Ook hier kun je herfstschatten verzamelen, zoals bladeren, kastanjes en eikels. Als je je inschrijft voor mijn nieuwsbrief, onderaan dit bericht, dat ontvang je een leuk herfstboekje met daarin een herfstbingo die heel leuk is om mee te nemen naar het park. In ons park (het Julianapark in Utrecht) hebben ze ook allerlei dieren, zoals herten en alpaca’s, dus daar gaan we meestal ook even langs. En natuurlijk even spelen in de speeltuin, die volgens mij in vrijwel ieder park te vinden is.

In plassen stampen

Houden jouw kinderen van in de plassen stampen? Die van mij wel. Het mag het alleen als ze regenlaarzen aan hebben, maar dat is natuurlijk geen garantie voor droge kleren. Ach daar zijn het kinderen voor, toch? Thuis gelijk onder de douche en pyjama aan, is dat ook vast klaar voor vanavond 😉

Hut bouwen

Een hut bouwen is zo’n fijne activiteit als het buiten de hele dag regent. Wist je dat deze blog eigenlijk begonnen is met het bouwen van een hut? Peuters en kleuters zullen nog wel wat hulp kunnen gebruiken bij het bouwen van een hut en je kunt hem natuurlijk zo groot of klein maken als je zelf wilt. En heb je deze handige huttenbouwset wel een gezien? Na het bouwen van de hut zijn de kleintjes waarschijnlijk wel even zoet.

Boekjes lezen

Misschien lees je wel elke avond trouw een verhaaltje voor het slapengaan. Maar het kan ook heel gezellig zijn om midden op de dag lekker onder een dekentje te kruipen en samen boekjes te lezen. Bijvoorbeeld na het opruimen van de boekenkast of een bezoekje aan de bibliotheek. Wat drinken en wat lekkers erbij en je hebt weer een mooie herinnering (of misschien wel traditie) gemaakt. Dit zijn leuke prentenboeken:

André het astronautje op zoek naar Laika
Het meisje dat nooit fouten maakte
Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft
Rupsje Nooitgenoeg
Hoep zei de chauffeur (Dit boek heb ik echt tientallen keren voorgelezen)
Wij gaan op berenjacht
Blauwtje en geeltje

In bladeren spelen

Al mijn kinderen hebben een tijdje gehad dat ze dit geweldig vonden: lekker in de bladeren spelen. Ze vonden het vooral leuk om een grote hoop op te zoeken en dan de bladeren hoog in de lucht te gooien zodat het lijkt of het bladeren regent. Of ze gingen er gewoon lekker middenin zitten en speelden ermee. Gratis sensory play in de herfst 😉

Warme chocolademelk drinken

Dit moet je toch iedere herfst/winter minstens eenmaal gedaan hebben? En je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Gewoon alleen maar wat chocomel opwarmen of zelf maken met melk, cacao en suiker (tip: om de cacao en suiker beter op te laten lossen, kun je een beetje koffiemelk gebruiken). Zonder versiering of lekker met slagroom én mini-marshmallows. Of ga ergens warme chocolademelk drinken. Keuze genoeg!

Speeltafel herfst

Ik hou van dit soort “uitnodigingen om te spelen”. Om zoiets te maken combineer je speelgoed met andere voorwerpen, zoals gevonden herfstschatten en andere spulletjes uit huis die goed bij het thema passen. Kinderen kunnen hiermee lekker hun fantasie kwijt en uren spelen. Op De Klas van Juf Linda vind je een leuk voorbeeld van een speeltafel herfst.

Herfst knutselen en DIY

herfst knutselen kinderen

Knutselen in september, oktober en november is altijd weer leuk. In de lente en zomer ben je vaak meer buiten en schiet het knutselen er vaak bij in. Dus in de herfst is het weer een beetje nieuw en dat maakt het altijd extra leuk. Hieronder staan meer dan 7 leuke knutselideeën.

Knutselen met herfstblaadjes

Met gevonden (en eventueel gedroogde, zie hierboven) herfstbladeren kun je leuke, herfstige knutselwerkjes maken. Bijvoorbeeld afdrukken van blaadjes maken of herfstdieren knutselen van bladeren. Heb je geen blaadjes in huis? Dan kun je ook zelf bladeren knutselen.

Knutselen met kastanjes

Dit moet ik van mezelf minstens een keer gedaan hebben in de herfst: iets knutselen met kastanjes. Een heel ouderwets ‘spinnenweb’ bijvoorbeeld, waarbij je op 6 plaatsen een cocktailprikker in de kastanje steekt en hier vervolgens met wol of garen omheen gaat. Maar je kunt er ook grappige dieren van maken, zoals je kunt zien in dit bericht: 5x herfst knutselen.

Dennenappels schilderen

Dit heb ik nog nooit gedaan, maar wil ik erg graag een keer doen; dennenappels schilderen. En dan net zo gaaf als Els, met een ombre-effect. In dit bericht kun je lezen hoe ze het precies aangepakt heeft: Dennenappels schilderen.

Herfstkleurplaten

Een herfstkleurplaat kun je natuurlijk inkleuren, bijvoorbeeld deze leuke kleurplaat herfst van Mama Maai. Of neem eens een kijkje op Leuk met Kids voor een uitgebreidere collectie kleurplaten.
Maar je kunt er ook heel leuk mee knutselen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een herfstboom stempelen of de staart van een eekhoorn versieren met propjes papier? Deze twee voorbeelden kun je het uitgewerkt zien in het bericht: 5x herfst knutselen met kleuters.

Egeltjes knutselen

Een ander leuk knutselidee is het knutselen van egeltjes met moduleerpasta of zoutdeeg en gedroogde pasta, zoals spaghetti. Sophie laat je precies zien hoe je dat doet: Egeltjes knutselen met pasta.

Spin knutselen

Deze herfstknutsel maakten we een aantal jaar geleden, maar hij blijft leuk; een spin knutselen met een foto van je kind in het midden. Helemaal leuk als ze er ook nog spinning bij kijken ;P Lees meer in dit bericht: Spin knutselen.

Pompoen snijden

Tijdens de herfst is het natuurlijk Halloween en bij Halloween hoort een uitgesneden pompoen! De eerste jaren dat ik een pompoen ging uithollen om er vervolgens een gezicht uit te snijden was dit niet echt een succes. Eerder frustrerend zelfs. Maar inmiddels heb ik dé manier gevonden hoe je dit het beste aanpakt. In het bericht Halloween pompoen snijden – zo doe je dat handig lees je er alles over.


Halloween posters inhoudsblok Heb je deze -gratis- Halloween posters al gezien? Direct te downloaden, zelf printen en ophangen. Happy Halloween!
Bekijk de Halloween posters nu!


Herfstvakantie ideeën

hersftvakantie activiteiten

LEGO World

Dit jaar is er eindelijk weer een editie van LEGO World in de Jaarbeurs. En het is een extra feestelijk variant, want het is de 20ste verjaardag editie! Van 18 t/m 24 oktober 2023 kun je terecht voor heel veel bouwplezier en steentjes. Tip: ben je lid van het LEGO Insiders programma (voorheen VIP)? Dan krijg je 10% korting op de tickets.

Naar het zwembad

Een oude traditie uit mijn eigen jeugd: in de vakantie een dagje zwemmen. Een subtropisch zwemparadijs is natuurlijk helemaal geweldig, maar mijn kinderen vinden eigenlijk ieder zwembad al leuk. En het is ook perfect voor in de herfstvakantie, want je bent niet afhankelijk van het weer.

Naar de bioscoop

In de bioscoop maakt het natuurlijk ook niet uit wat voor een weer het buiten is. Leuke kinderfilms die dit najaar draaien zijn:
– Trolls 3
– Scarygirl
– Elemental
– Jungle Bunch – World Tour
– Juf Roos: op Reis naar de Regenboog
– De Bellinga’s: Vakantie op Stelten
– De Oneindige Slijmfilm
– Ninja Turtels: Total Chaos
Tip: Heb je nog rentepunten van de ING? Dan kun je in ruil voor 250 punten voor slechts € 8,00 euro naar een Pathé bioscoop op maandag t/m donderdag. Of voor € 9,00 de hele week bij Kinepolis.
Te slecht weer om naar de bioscoop te gaan, blijf je liever thuis of wil je voor een budget-versie gaan? Maak dan van de huiskamer een thuisbioscoop! Met een film van Netflix, Videoland of Disney+. Of huur een nieuwere film via bijvoorbeeld Pathé Thuis. Popcorn of ander lekkers erbij en je hebt ook een gezellige activiteit.

preview 50 fotografieopdrachten voor kinderenWil je je kinderen op een leuke en creatieve manier bezighouden? Ontdek deze 50 fotografieopdrachten! Elke kaart bevat een unieke opdracht om je kinderen te inspireren en uit te dagen terwijl ze actief blijven. 


Naar de dierentuin

De dierentuin kan ook in de herfst een leuk uitje zijn. Sommige parken organiseren zelfs speciale acties of evenementen in de herfst. Zo kun je bijvoorbeeld in Dierenpark Amersfoort dino avonturen beleven in de herfstvakantie. En in Ouwehand Dierenpark kun je genieten van speciale Light Nights.

Spelletjesmiddag

Een offline spelletjesmiddag (of avond) met allerlei bordspellen is een hele knusse vakantieactiviteit. Als je een beetje bent zoals ik, dan heb je vast veel spellen in de kast liggen die eigenlijk veel te weinig gespeeld worden. Tijd om daar eens verandering in te brengen! Heb je niet zoveel spellen, dan kun je ook wat vriendjes uitnodigen en vragen of iedereen een paar bordspellen meeneemt. Wat lekkere hapjes en drinken erbij maakt het feest compleet.
Dit zijn onze favoriete bordspellen:

Knibbel Knabbel Knuisje
Kolonisten van Catan Junior
Rummikub
Ticket to Ride
Levensweg Elektronisch Bankieren
30 Seconds
Wie is het?

Pyjamadag en samen gamen

Of ga juist samen gamen met je kind(eren) en lekker de hele dag in pyjama hangen. Deze ervaring kan jullie band versterken, je leert meer over de belevingswereld van je kind en je snapt bijvoorbeeld beter waarom het heel irritant is als je spel zomaar wordt uitgezet ;). Leuke games om samen met kinderen te spelen vind ik:

High tea organiseren

Het is alweer een tijdje geleden dat we dit gedaan hebben, maar het is wel altijd erg gezellig en lekker om dit te doen. Nodig wat vriendjes en vriendinnetjes uit voor een heuse high tea. Iedereen maakt een paar lekkere dingen en neemt dit mee. Zelf zorg je dan natuurlijk in ieder geval voor lekkere smaken thee en eventueel een mooi gedekte tafel en ook wat lekkers. Voor inspiratie kun je deze berichten bekijken:

Vintage Tea Party – recepten en cocktails
Vintage Tea Party – de decoraties
Tea party fotoshoot

 

Gratis printable herfst

herfstboekje gratis printable
Ik heb een leuk herfstboekje gemaakt, wat je gratis kunt downloaden via mijn webshop als je lid bent van mijn nieuwsbrief. In dit boekje staan 10 herfstige opdrachten, waaronder een herfstbingo. Inschrijven kan via het formulier hier onder. Je krijgt dan direct een 100% kortingscode in je mail waarmee je dit boekje en andere exclusieve printables gratis kunt downloaden.

Activiteiten voor kinderen en zelfzorg voor moeders

MizFlurry's Maandelijkse InspiratieKit - Vandaag leuke doen doen en herinneringen maken voor later.Ben je op zoek naar manieren om meer plezier te maken met je kind(eren) en tegelijkertijd ook goed voor jezelf te zorgen? Dan is mijn InspiratieKit handig voor jou! Lees er hier alles over: MizFlurry’s Maandelijkse InspiratieKit.


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:

Bewaar op Pinterest:
herfst activiteiten kinderenherfst activiteiten peuters en kleutersherfst knutselen kinderen
hersftvakantie activiteiten

Web Analytics