Op zoek naar een leuk winter knutselidee? Ga een sneeuwvlok knutselen! In dit bericht vind je vijf ideeën om een sneeuwvlok te knutselen met peuters, kleuters en oudere kinderen.  Leuk als winter activiteiten of knutselen voor kerst.


Een paar weken geleden zijn Kate en ik er eens goed voor gaan zitten en hebben we op een woensdagmiddag deze sneeuwvlokken geknutseld. De volgende ideeën om een sneeuwvlok te knutselen komen voorbij: sneeuwvlokken knippen van papier (simpele sneeuwvlok voor kleuters), glittersneeuwvlokken maken met lijm, sneeuwvlokken knutselen van wattenstaafjes, sneeuwkristallen maken van ijsstokjes en wit vloeipapier en een leuke knutsel met verfspetters.

 


Gerelateerde berichten:

5x herfst knutselen met kleuters
Gekleurd zoutdeeg
Nieuwjaarsknutsel met doorzichtig kaftpapier
Recept sneeuwklei
Glinsterende sneeuwverf
Pasta kleuren met kleurstof


 

Sneeuwvlokken knippen kleuters

sneeuwvlokken knippen kleuters ingekleurd
Op mizflurry.nl kun je meerdere berichten vinden over het knippen van sneeuwvlokken, bijvoorbeeld Uitleg papieren sneeuwvlokken knippen en Sjablonen om sneeuwvlokken te knippen, maar deze zijn een beetje lastig voor kleuters. Daarom hebben Kate en ik makkelijke sneeuwvlokken uit papier geknipt.
Deze sneeuwvlokken kloppen niet helemaal, want ze hebben acht punten in plaats van zes, maar dit maakt het geheel een stuk makkelijker. Je hebt een vierkant stuk papier (vouwblaadje*) nodig, die je tweemaal dubbelvouwt en je kunt aan de slag. Voor een sneeuwvlok met zes punten moet je namelijk veel ingewikkelder aan de gang.
Heb je geen vierkant papier in huis, dan kun je dit heel makkelijk zelf maken door het papier eerst één keer diagonaal te vouwen en de enkele strook die overblijft eraf te knippen, zie eerste plaatje op de afbeelding hieronder. Vervolgens vouw je de driehoek nog een keer dubbel en kun je de vorm tekenen.
Let op dat je de halve vormen aan de dichtgevouwen kant tekent, anders knip je de boel kapot. Het is het makkelijkst om dit met dun papier te doen, omdat je door een aantal lagen heen moet knippen. Eventueel kun je je kleuter de sneeuwvlok nog laten versieren met waskrijt (deze stimuleren een juiste pengreep*), potloden of stiften.
sneeuwvlokken knippen kleuters stap voor stap
De volgende vormen zijn niet zo ingewikkeld om uit te knippen en rechts kun je zien wat het resultaat is:

sneeuwvlokken knippen kleuters

sneeuwvlokken knippen kleuters

Glittersneeuwvlokken knutselen kleuters

glitter sneeuwvlokken knutselen kleuters

Dit is zo leuk om te doen en geeft een heel mooi resultaat, maar ik moet wel één waarschuwing geven: als je met glitters werkt, dan zul je nog dagen (weken) glitters in je huis vinden.. Vind je dit geen probleem dan zou ik dit project zeker eens uitproberen.
Het mooiste resultaat krijg je als je werkt op een donkere achtergrond, dus bijvoorbeeld zwart of donkerblauw karton. Het is aan te raden wat dikker papier te gebruiken, omdat de sneeuwkristallen redelijk zwaar worden.
Teken eerst de vorm met bijvoorbeeld een krijtje of een wit potlood op het papier. Vervolgens trek je deze vorm over met witte knutsellijm (wij gebruikten deze*). En dan kom het leukste; strooi glitters over alle lijm en hou het papier vervolgens rechtop, zodat de overtollige glitters eraf vallen. De lijnen van lijm zullen helemaal bedekt blijven met de glitters, wat zorgt voor een cool resultaat, namelijk een glittersneeuwvlok!

glitter sneeuwvlokken knutselen stap voor stap


Gerelateerde berichten:

Sjablonen om sneeuwvlokken te knippen
Gratis haakpatroon sneeuwvlok
Uitleg papieren sneeuwvlokken knippen
DIY: veel pompons tegelijk maken
Recept wit zoutdeeg


 

Sneeuwvlokken knutselen met wattenstaafjes

sneeuwvlokken knutselen wattenstaafjes

Dit project geeft wat minder rommel, maar ook een heel leuk resultaat: een sneeuwvlok van wattenstaafjes. Voor een sneeuwvlok met zes punten heb je negen wattenstaafjes nodig. Eén helemaal, twee door de helft geknipt en van zes stuks alleen de wattenstukjes. Deze onderdelen plak je vervolgens met wat lijm op het wattengedeelte in de juiste vorm op papier.

sneeuwvlokken knutselen wattenstaafjes stap voor stap

Sneeuwkristallen knutselen met ijsstokjes en papier

sneeuwvlok knutselen ijstokjes

Dit was onze eerste keer knutselen met ijsstokjes*: een sneeuwvlok van ijsstokjes. Eerst hebben we drie stokje aan elkaar gelijmd en dit laten drogen met een knijper er op. Toen de lijm droog was heeft Kate de sneeuwvlok wit geverfd. Terwijl de verf droogde hebben we vierkantjes van vloeipapier geknipt en daar propjes van gemaakt (gelijk een oefening voor de fijne motoriek). Daarna heeft Kate de stokjes nog een keer ingesmeerd met lijm (ook met een kwast). En toen konden de propjes er op geplakt worden!

sneeuwkristallen knutselen ijstokjes peuter

sneeuwkristallen knutselen ijstokjes stap voor stap

Sneeuwvlok knutselen peuters met verfspetters

sneeuwvlok knutselen tape resist verfspetters

Van deze sneeuwvlok knutselen met verfspetters werd ik vooral zelf erg blij. Voor dit knutselwerkje heb ik allerlei verschillende kleuren Ecoline gebruikt. Je kunt dit natuurlijk met allerlei vormen doen, niet alleen met een sneeuwvlok. Deze Ecoline-potjes* hebben een pipet; superhandig als je met kleine kinderen aan het werk bent. Zo kun je een beetje van iedere kleur op een palet doen en kunnen ze niet de hele potjes verpesten als ze vergeten hun kwast schoon te maken.
Eerst plak je een vorm af met bijvoorbeeld washi- of schilderstape (plakband kun je niet zo makkelijk verwijderen). Druk de randen goed aan, zodat er geen verf onder kan lopen. Vervolgens ga je spetteren met verf, bijvoorbeeld met een kwast. Wij doopten steeds een kwast in een potje Ecoline en daarna de kwast nog een keer in het water. Vervolgens tikten we met de kwast op een vinger van de andere hand, boven het papier en kwamen er spetters van af. Gebruik lekker veel kleuren; des te groter is het contract als je het tape er af haalt. Doe dit overigens wel pas als de verf helemaal droog is.
Je kunt dit ook met gewone waterverf doen. Zorg in dat geval dat je lekker veel verf aan de kwast hebt zitten, doop hem ook in het water en spetteren maar. Gebruik je steeds dezelfde kwast, maak hem dan tussendoor steeds goed schoon met water en keukenrol.

sneeuwvlok knutselen peuters verfspetters stap voor stap

Meer sneeuwvlok knutselideeën

Op bol.com* zijn nog meer leuke sneeuwvlok knutselideeën te vinden:

 

In dit bericht staan vijf ideeën hoe je een sneeuwvlok kunt knutselen. Gezellig winter knutselen met kinderen. Welke winterse knutsel is jouw favoriet?

 

Bewaar op Pinterest:
sneeuwvlok knutselen peuters kleuters pinterest

sneeuwvlokken knippen kleuters pinterestsneeuwvlok knippen kleuters pinterestglitter sneeuwvlokken knutselen pinterest

sneeuwvlok knutselen wattenstaafjes pinterestsneeuwkristallen knutselen ijstokjes pinterestsneeuwvlok knutselen peuters verfspetters PINTEREST

Activiteiten voor kinderen en zelfzorg voor moeders

MizFlurry's Maandelijkse InspiratieKit - Vandaag leuke doen doen en herinneringen maken voor later.Ben je op zoek naar manieren om meer plezier te maken met je kind(eren) en tegelijkertijd ook goed voor jezelf te zorgen? Dan is mijn InspiratieKit handig voor jou! Lees er hier alles over: MizFlurry’s Maandelijkse InspiratieKit.


*Als er productlinks in dit bericht zitten, zijn het bol.com affiliate links. Ik heb ze toegevoegd zodat je makkelijk de producten kunt vinden waar ik over vertel. Als je iets koopt via één van deze links dan krijg ik een percentage van de opbrengst. Dit kost jou verder niets.

Volg mij op FacebookInstagramPinterest en/of TikTok voor meer creatieve inspiratie. 


Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg toegang tot extra gratis printables

mizflurry freebies kinderen creatief

Wat leuk dat je je in wilt schrijven voor mijn nieuwsbrief! Als MizFlurry-nieuwsbrieflid krijg je een kortingscode waarmee je 100% korting krijgt op deze printables in mijn webshop.

Ik zal je rond de eerste van iedere maand een mail sturen om je op de hoogte te brengen van nieuwe blogs en printables. Bij deze mail zit ook iedere maand een kalender met creatieve activiteiten, voor iedere dag van de maand één!


Ja, ik schrijf me in de voor de MizFlurry nieuwbrief:

Web Analytics